Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ομοσπονδιών η απεργία αφορά την υπεράσπιση του δημοσίου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των μαθητών.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο τομέα στην Αττική από τις 11.30 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Την περασμένη εβδομάδα το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι η απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου ήταν παράνομη.

«Στη συνέχεια και παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία-αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ)» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση του.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, η οποία λόγω κατεπείγοντος εκδικάστηκε την Παρασκευή, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης, η οποία και έγινε δεκτή.

Σύμφωνα ωστόσο με τη ΑΔΕΔΥ καμία σχέση δεν έχει η σημερινή απεργία με την αγωγή της υπουργού Παιδείας η οποία αφορούσε την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή τους, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άσκησε αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. 

Η έφεση θα εκδικαστεί σήμερα.

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, αρκεί η κινητοποίηση να είναι νόμιμη και να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων» επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας.

Από την άλλη, η ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στην απεργία ενώ πραγματοποιεί και συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών