Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών με τριετή αναστολή από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο 30χρονος, ο οποίος συνελήφθη για τα επεισόδια στο Νέο Ηράκλειο, με το δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο για τις κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή για δυο από τους παθόντες, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή χωρίς ελαφρυντικά.

Το δικαστήριο ωστόσο τον  απάλλαξε από την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με την εισαγγελέα της έδρας να εισηγείται την καταδίκη το για όλα τα αδικήματα που αντιμετώπιζε. Μετά την έκδοση της απόφασης ο 30χρονος κατηγορούμενος ζήτησε συγνώμη, λέγοντας «δεν ήταν πρόθεση μου να γίνει οτιδήποτε και ζητώ συγγνώμη» με ένα από τα θύματα να φωνάζει «με τσάκισε στο ξύλο όμως».

Οι περιγραφές των θυμάτων της επίθεσης στο δικαστήριο σοκάρουν και θυμίζουν τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής του παρελθόντος που οδήγησαν πριν από ακριβώς ένα χρόνο στην καταδίκη της ηγεσίας της για εγκληματική οργάνωση.

«Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Μόλις βγήκε η φωτογραφία όρμηξαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμησαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας ραπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκωθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές» κατέθεσε ένα από τα θύματα.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως δέχθηκε «μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε τέλος και έφυγαν. Διαπίστωσα ότι ερχόταν προς το μέρος μας ο κόσμος από τις γύρω καφετέριες. Είμαι 69 χρόνων και τα πιο επικίνδυνα χτυπήματα που δέχτηκα ήταν στο κεφάλι και μου τσαλαπάτησαν το χέρι».

Ο μάρτυρας περιέγραψε επίσης «την ώρα που ο παρουσιαστής της εκδήλωσης άρχισε να λέει "ελάτε για τη συγκέντρωση", εκείνη την ώρα κατεβήκανε όλοι μαζί πλην ενός που έμεινε πίσω για να τους φωτογραφίσει. Άνοιξαν ένα πανό αντί-αντιφα. Όταν βλέπεις 15 ανθρώπους με μαύρα και κουκούλες ρώτησα "ποιοι είστε εσείς", δεν πήρα απάντηση. Ο συγκεκριμένος δεν φορούσε κουκούλα. Τον είδα. Μόλις βγήκε η φωτογραφία όρμηξαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Με τον κατηγορούμενο στο κέντρο πρώτο».

Υπεράσπιση: Είστε σίγουρος ότι είναι ο συγκεκριμένος;

Μάρτυρας: Ναι. Τον είδα. Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς φάγαμε το ξύλο. Κάνεις από εμάς δεν πέταξε τίποτα. Μόνο συνθήματα.

Άλλη μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο «μια ομάδα 15 ατόμων με ομοιόμορφη ενδυμασία στα μαύρα με κράνη κατέβηκαν και άνοιξαν ένα πανό αντί-αντιφα. Αφού το έκαναν αυτό ξεκίνησαν την επίθεση. Πέταξαν κάτω εξοπλισμό και άρχισαν να χτυπάνε συντρόφους. Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε. Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν.Ο στόχος ήταν να χτυπήσουν κάποιους. Αυτούς βρήκαν πιο εύκολους. Η επίθεση έγινε με κλωτσιές, γροθιές και κράνη. Δεν είδα μαχαίρι.

Σπάσανε ηχεία, τα δυο τραπεζάκια, μας έκλεψαν ένα πανό. Σηκώθηκε κόσμος από τις καφετέριες. Ο κατηγορούμενος είπε τέλος τέλος και έφυγαν οργανωμένο. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικα και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά.Έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ στον αγκώνα που λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο. Από αυτό έψαξα και τον ταυτοποίησαν. Για τα επεισόδια στην Καλλιθέα ήταν και αυτή μια οργανωμένη επίθεση με επικεφαλής τον κατηγορούμενο.

Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς δεν χτυπήσαμε κανέναν. Μπήκαμε ανάμεσα για να σταματήσουμε τις κλωτσιές αλλά φάγαμε κι εμείς».

Τρίτος μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο  πως είδε «ομάδα μαυροντυμένων με καλυμμένα χαρακτηριστικά, επιδεικτικά να κραδαίνουν τα κράνη τους, άνοιξαν τη σημαία να φωτογραφηθούν.

Η ομάδα αυτή έριξε κάτω την μικροφωνική εγκατάσταση, άρχισαν να καταστρέφουν την εκδήλωση, τα τραπεζάκια, τις καρέκλες που είχαμε στήσει στο θεατράκι. Μετά άρχισαν να μας χτυπούν. Κυρίως τους άλλους δύο συντρόφους. Μετά δέχθηκα ένα χτύπημα στο κεφάλι, μέχρι να συνέλθω είχαν αποχωρήσει. Δεν μπορώ να πω εάν ήταν ο κατηγορούμενος που με χτύπησε αλλά ήταν γύρω μου. Εναλλάσσονταν αυτοί που μας χτυπούσαν. Όλο αυτό κράτησε πέντε λεπτά».

Η σύντροφος του 30χρονου κατηγορούμενου, αλβανικής καταγωγής, κατέθεσε στο δικαστήριο πως έχω πάθει ένα σοκ αυτές τις μέρες με όσα ακούω. Ξέρω ότι είναι στοχοποιημένος χρόνια. Το έχω ζήσει.Δεν μπορώ να διακρίνω αν είναι ο οποιος στη φωτογραφία. Δεν έχουμε επικοινωνήσει από εκείνη την ημέρα. Εμένα με ενημέρωσε ότι θα πει για μια οικονομική συναλλαγή στο Ηράκλειο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα έμαθα από δημοσιευματα".

«Δεν συμμετείχα στα επεισόδια, απλά αμύνθηκα»

Από την πλευρά του, ο 30χρονος χρυσαυγίτης στην απολογία του ανέφερε "είμαι εθελοντής πυροσβέστης. Όλο το καλοκαίρι έτρεχα στις φωτιές. Γι αυτό βρέθηκε το μαχαίρι και η μάσκα στο σπίτι μου. Στο Ηράκλειο βρέθηκα για να πουλήσω κάποια μηχανή, να μου δώσει τα χρήματα ο φίλος μου και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες. Δεν είχα κράνος, ρόπαλο, ούτε μαυροφορεμένος ήμουν. Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα να τος ο φασίστας τσακίστε τον. Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φάλαγγαρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα.

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;

Κατηγορούμενος: Όχι

Πρόεδρος: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην έχετε τίποτα;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα.

Πρόεδρος: Κάποια στιγμή είπατε τέλος

Κατηγορούμενος: Δεν είπα τέλος

Πρόεδρος: Χαιρετίσατε ναζιστικά;

Κατηγορούμενος:  Δεν έχει γίνει αυτό.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;

Κατηγορούμενος: Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα.

Πρόεδρος: Δηλαδή παραδέχεστε ότι υπήρξε η επίθεση από τους μαυροφορεμένους αλλά λέτε ότι η δίκη σας συμμετοχή ήταν συμπτωματική. Εσείς πόσους χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Έναν που μου επιτέθηκε σίγουρα. Δεν μπόρεσα να δω πρόσωπο.

«Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το 19 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα.Με το που βγήκα απο το τρένο κι άρχισα να ανεβαίνω στην πλατεία υπήρξε ήδη η σύρραξη. Τότε άκουσα να λένε νάτος ο φασίστας τσακίστε τον. Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ να βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ», ανέφερε επίσης στην απολογία του ο 30χρονος.