Δύο σημαντικές ανακαλύψεις, οι οποίες συμβάλλουν, όπως επισημαίνεται, στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, αλλά και της γρίπης, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η πρώτη αφορά ουσίες που περιέχονται σε κοινά τρόφιμα (μαϊντανός, σέλινο, κουμ κουάτ) και έχουν αποτρεπτική και θεραπευτική δράση στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η φυσική πολυφαινόλη φορτουνελλίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο κουμ κουάτ, αλλά και σε ανάλογά της που βρίσκονται στο σέλινο και το μαϊντανό, εμποδίζουν τη δράση και αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού.



Για ελεύθερη χρήση

Η ανακάλυψη αυτή τίθεται άμεσα στη διάθεση του κοινού για ελεύθερη χρήση. H NCP (Nature Crete Pharmaceuticals) θεωρεί ότι η αξιοποίηση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην αντιμετώπιση της λοιμώξεως και αποτελεί μια προσφορά τόσο της εταιρείας όσο και του Πανεπιστημίου Κρήτης στην κοινωνία.

Η επιστημονική εργασία των αποτελεσμάτων (συνεργασία επιστημόνων της NCP, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θράκης) έγινε δεκτή για δημοσίευση στο διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Molecules».


Σε αρωματικά φυτά

Η δεύτερη ανακάλυψη αφορά στη φυσική φαινολική ουσία παρα-κυμένιο (p-cymene). Η ουσία αυτή, που βρίσκεται σε αρωματικά φυτά, προέκυψε ότι δρα εκλεκτικά στην πρωτεΐνη nucleocapsid του κοροναϊού, εμποδίζοντας τη λειτουργία της και αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παράλληλα, δρα και στη νουκλοπρωτεΐνη του ιού της γρίπης.

Προφυλάσσουν τα κύτταρα

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ουσία δρα και προστατευτικά, προφυλάσσοντας τα κύτταρα από τη μόλυνση, και μπορεί να αποτελέσει βάση για φάρμακο με κοινή δράση στις δύο ασθένειες (γρίπη και Covid-19). Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο διεθνές έγκυρο περιοδικό «Pharmacology Research and Perspectives».

Σύμφωνα πάντα με όσα ανακοινώθηκαν, «ανάλογα του παρα-κυμενίου έχουν ήδη πατενταριστεί διεθνώς (WO2021/160768) και η NCP βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη φαρμακευτικού σκευάσματος».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα On Time