Πριν ολοκληρωθεί το έτος, οι επιτελείς του υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσδοκούν να έχει υπογραφεί η σύμβαση για την απόκτηση των 3 γαλλικών φρεγατών Belh@rra. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών και την κατασκευάστρια εταιρία Naval Group.

Οι τρεις συμβάσεις

Το συμβόλαιο για την απόκτηση των νέων Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό θα περιλαμβάνει τρεις συμβάσεις
  • η πρώτη θα αφορά τις πλατφόρμες του πλοίου,
  • η δεύτερη τον οπλισμό και
  • η τρίτη την τεχνική υποστήριξη των οπλικών συστημάτων.

Προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής

Η σύμβαση των φρεγατών, όπως συνέβη και με την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale, αναμένεται να έχει τη μορφή νόμου πλαισίου η οποία θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως εκτιμούν επιτελείς του υπουργείου Άμυνας που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων με τη γαλλική πλευρά οι 3 Belh@rra, μαζί με τον οπλισμό τους αναμένεται να κοστίσουν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό δεν υπολογίζεται το κόστος της τεχνικής υποστήριξης καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη, αφού καμία FDI δεν έχει πέσει ακόμη στο νερό. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις η σύμβαση Follow On Support υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στα 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθούν οι γαλλικές κορβέτες Gowind

Η απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών είναι το πρώτο βήμα της αναβάθμισης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις νέες φρεγάτες θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο απόκτησης τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

«Παγώνει» η επικαιροποίηση των ΜΕΚΟ

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παλαιότερων φρεγατών MEKO του ΠΝ φαίνεται ότι μετατίθεται χρονικά καθώς οι αμυντικές πιστώσεις περιορίζονται από την απόκτηση των Belh@rra και την πιθανή απόκτηση των γαλλικών κορβετών.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας αναμένεται επικαιροποίηση της εισήγησης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για το είδος και την έκταση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών.