Συντονισµένες όσο και δραστικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλουν το τελευταίο χρονικό διάστηµα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι αρµόδιες υγειονοµικές Αρχές της χώρας, προκειµένου να παραµείνουν τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης σε θέση να νοσηλεύουν ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τους.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», τόσο το κύριο ενδιαφέρον όσο και οι σχετικές εντολές που έχει ήδη δώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στις υγειονοµικές Αρχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και οι συστάσεις του προς τα επιτελικά στελέχη της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αφορούν τον έλεγχο και την αποκλιµάκωση των διακοµιδών ασθενών µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 προς τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης, οι ΜΕΘ των οποίων λειτουργούν ήδη στο όριό τους.

Το οριακό της λειτουργίας των ΜΕΘ στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της συµπρωτεύουσας επιβεβαιώνουν, µάλιστα, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, και ο καθηγητής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ιωάννης Κιουµής. Ετσι, µπορεί η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης να εµφανίζει αύξηση κατά 11%-36% στις νέες διαγνώσεις του κορονοϊού, όµως τα µέλη της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι το µεγάλο ερώτηµα για τη συµπρωτεύουσα είναι εάν θα αντέξει το σύστηµα των ΜΕΘ των νοσοκοµείων της τον φόρτο νοσηλείας ασθενών µε σοβαρή νόσο COVID-19, οι οποίοι διακοµίζονται από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Τον χαρακτήρα της προστασίας των ΜΕΘ στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της «κόκκινης» πλέον Θεσσαλονίκης έχει, άλλωστε, και η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών µέτρων στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ηµαθίας, Πιερίας, Καβάλας, Ξάνθης, Δράµας και Καστοριάς, περιοχών οι οποίες εµφανίζουν αύξηση της διασποράς του νέου κορονοϊού ακόµη και κατά 100%, όπως παρατηρείται συγκεκριµένα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ

Σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Π», λοιπόν, µε κατεπείγουσα εντολή του κ. Πλεύρη και υπό το βλέµµα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, ξεκίνησε το πρωί της ∆ευτέρας η εφαρµογή του σχεδίου του υπουργείου για ανακατανοµή ασθενών µε COVID-19 από τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας προς τα νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης, προκειµένου να καταστεί άµεσα δυνατή η δραστική επέκταση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριµένα, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η διακοµιδή ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας προς τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης, προκειµένου να απελευθερωθούν ολόκληρες κλινικές COVID-19 στα νοσοκοµεία της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας και αυτές να µετατραπούν τάχιστα σε ΜΕΘ COVID-19. Ετσι, νοσοκοµεία της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας αναστέλλουν από τη ∆ευτέρα τις διακοµιδές ασθενών µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 προς τις ΜΕΘ των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης, καθώς αυτά τα ίδια θα είναι πλέον σε θέση να νοσηλεύουν πολύ σοβαρά νοσούντες από κορονοϊό στις κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που θα δηµιουργήσουν κατεπειγόντως. Με αυτόν τον τρόπο αποµακρύνεται ο ορατός κίνδυνος του «blackout» για το σύστηµα των ΜΕΘ COVID-19 των νοσοκοµείων του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης, οι οποίες υποδέχονταν, µέχρι πρότινος, ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 και από τα νοσοκοµεία της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας. Αυτό ήταν το σχέδιο που συζήτησαν, µεταξύ άλλων, και ζήτησαν την κατεπείγουσα εφαρµογή του ο κ. Θάνος Πλεύρης και η κ. Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης, έκτακτης µετάβασής τους στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη.