Πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων πολιτών αποφάσισε η κυβέρνηση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο, Τετάρτη, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

Οι όποιοι περιορισμοί υπάρχουν σε κλειστούς χώρους
– π.χ. είσοδος μόνο για καθήμενους σε καταστήματα εστίασης, απαγόρευση για χορό σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, απαγόρευση μουσικής, rapid test για επίσκεψη σε οδοντίατρο που περιλαμβάνει επεμβατική εξέταση – θα αρθούν. Όσοι δηλαδή είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε καφέ και μπαρ έστω για να πιουν στο όρθιο ή θα μπορούν να ακούν κανονικά μουσική στα καταστήματα εστίασης, που μόνο εκείνοι θα έχουν δικαίωμα να εισέρχονται.

Όπως προανήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ειδικών θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα, ενώ θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για θέματα δημόσιας υγείας και διαχείρισης της πανδημίας σε σχέση με την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων πολιτών αλλά και των μέτρων που πρέπει να υπάρχουν για να προστατευθούν οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται.

«Αυτό το οποίο εμείς αυτή τη στιγμή εξετάζουμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε, είναι έναν πλήρη σχεδιασμό σε συνεννόηση πάντα και με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Έχουμε πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα πρέπει όλο το πλαίσιο να είναι πιο ελεύθερο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
«Στους κλειστούς χώρους μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Τι λέμε όμως; Ότι θα πρέπει εκεί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης ή και η μετάδοση η ίδια δεν θα έχει την ίδια επιβάρυνση, εκεί θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερης, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εξηγώντας τη λογική πίσω από τις νέες ρυθμίσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. «Βλέπουμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής, κανονικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Και εδώ, συνεπώς, θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε στην ενημέρωση των συντακτών.