Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα φαίνεται πως είναι πια η οικογένεια του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη καθώς μαίνεται ο «πόλεμος» που ξέσπασε μεταξύ της μοναχοκόρης του Μαργαρίτας και του μέχρι πρότινος «άγνωστου γιου» του, Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη.

Λάδι στη φωτιά έριξε την προηγούμενη Παρασκευή η δήλωση της Άννας-Ασπασίας Θεοδωράκη, κόρης του αδελφού του συνθέτη, Γιάννη, η οποία υποστήριξε ότι γνώριζε από την ηλικία των 12 ετών για την ύπαρξη του Νίκου και ότι ο πατέρας της της είχε πει πως είναι ξάδελφός της.

Είχε προηγηθεί, μία ημέρα πριν, η έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, που απαγόρευε στον Νίκο Κουρή (Θεοδωράκη) να χρησιμοποιεί το όνομα του συνθέτη με επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του.

Από κει και πέρα, άρχισε ντόμινο ανακοινώσεων μέσω των social media και από τις δύο πλευρές, ενώ από τη «μάχη» είχε αποσυρθεί ο γιος του Μίκη, Γιώργος Θεοδωράκης, που με ανάρτησή του στο Facebook ξεκαθάριζε ότι ο ίδιος «δεν ζήτησε από κανένα να μας εκπροσωπήσει σε καμία διαμάχη μαζί του», ενώ κατέληγε: «Αφήστε τον να ονομάζεται όπως θέλει. Υπάρχουν και οι συνωνυμίες».

Μετά τη δήλωση της θείας του ότι ο Νίκος είναι γιος του Μίκη, ο εγγονός του συνθέτη Άγγελος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης (γιος της Μαργαρίτας) χαρακτήρισε το όλο θέμα «σενάριο».

Σε δημόσια ανάρτησή του το Σάββατο έγραψε: «Αυτό όλο είναι ένα σενάριο που δεν αφορά εμάς τους συγγενείς του Μίκη ιδιαιτέρως όταν ο κύριος Κουρής είχε δηλώσει μάλιστα ότι είχαν περιστασιακή συναναστροφή μεταξύ τους τουλάχιστον είκοσι χρόνων, δηλαδή είχε όλο το χρόνο προκειμένου να κινήσει τις όποιες διαδικασίες χρειάζονταν για να φανεί η αλήθεια. Γιατί δεν το έκανε τότε που ο παππούς μου ήταν ζωντανός και το έκανε 5 ώρες μετά τον θάνατο του;;; Τι φοβόταν;».

Την ίδια ώρα, ο Άγγελος Θεοδωράκης δημοσίευσε μια μακροσκελή επιστολή-απάντηση προς αυτόν του θείου του Γιώργου (αδελφού της Άννας Ασπασίας Θεοδωράκη), στην οποία χαρακτήριζε άστοχη κίνηση τη δήλωση της αδελφής του: «Αγαπημένε μου ανιψιέ, στεναχωρήθηκα όπως σε άκουσα σήμερα, στο πρωινό σου τηλεφώνημα. Αναστατωμένο και θλιμμένο. Είναι πράγματι άδικο. Κάποιος, που, ενώ είχε όλο τον χρόνο να λύσει τις όποιες “εκκρεμότητες” θεωρεί πως είχε με τον παππού σου, να τις φορτώνει στις πλάτες σας. Με ρώτησες να σου πω σε τι αναφέρεται η θεία σου, δύο ημέρες τώρα, μιλώντας στα κανάλια. Εκείνα που μπορώ να σου πω είναι τα εξής: Στα 1970, εγώ ήμουν δύο ετών. Ο δε κύριος Νίκος Κουρής, με τα όσα ισχυρίζεται, ήταν και αυτός δύο μόλις ετών. Εάν είδε λοιπόν κάποια φωτογραφία, η Άννα, θα ήταν η φωτογραφία ενός μωρού».

Στην ίδια επιστολή ο Γιώργος Θεοδωράκης τονίζει: «Σε ό, τι αφορά τον πατέρα μας Γιάννη, γνώμη μου είναι, πως, ακόμη και αν υπήρχε ένα “τέτοιο μυστικό” που να αφορούσε τον αδελφό του, δεν θα το συζητούσε έτσι ελαφριά. Με κανέναν». Για την ουσία της «διαμάχης» ο ίδιος διευκρινίζει: «Εγώ ξέρω πως όταν συνελήφθη ο κ. Κουρής (τα χουντόχαρτα που ο ίδιος έδωσε στις εφημερίδες γράφουν πως γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1968), ο παππούς σου είχε ήδη συλληφθεί από την χούντα. Οι δύο “συλλήψεις” μαζί δεν κολλάνε».

Νίκος Κουρής - Θεοδωράκης: «Η αλήθεια θα λάμψει με ένα τεστ DNA»

Από την πλευρά του ο Νίκος Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται», υποστήριξε ότι «όσο ζούσε ο Μίκης και με είχε υπό την προστασία του, δεν αντιμετώπιζα τέτοιες καταστάσεις», ενώ επέμεινε ότι «θα γίνει το δικαστήριο (στις 30 Νοεμβρίου), γιατί αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά τώρα, πιστεύοντας ότι θα λάμψει η αλήθεια με ένα τεστ DNA».

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι «όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και θέλησα να τη βοηθήσω προβάλλοντάς το από το Mikis Radio με σύστησε στην κ. Άννα Φόνσου ως Νίκο Θεοδωράκη. Πήγα στο σπίτι της και δεν με ρώτησε “ποιος είσαι εσύ;” γιατί με περίμενε». Στο μεταξύ, στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησαν οι δικηγόροι των δύο πλευρών, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που εκπροσωπεί τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, και Κυριάκος Ροζάκης, δικηγόρος του Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη.

«Δεν έχει κάποια νομική υποχρέωση η κ. Μαργαρίτα Θεοδωράκη να υποβληθεί σε τεστ DNA» δήλωσε ο κ. Ροζάκης και πρόσθεσε: «Αν το είχε κάνει θα αποφεύγαμε τη δικαστική διαδικασία. Τώρα θα βγουν στο “φως” πράγματα για τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, που δεν ξέρω αν είναι αναγκαίο. Ο Νίκος έχει προτείνει να γίνει εξέταση, ώστε να αποδειχτούν όλα. Δεν το έχει προτείνει επισήμως, δεν μπορεί να επικοινωνήσει ευθέως με την κ. Μαργαρίτα. Ο Νίκος ήθελε να αποφευχθεί ένα σκάνδαλο» συμπλήρωσε.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έδωσε τη δική του απάντηση:  «Δεν έχω ακούσει για κανένα αίτημα του κ. Κουρή για εξέταση DNA. Δεν σχολιάζω ανεπίσημες πληροφορίες. Όταν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα λάβει ο κ. Κουρής την κατάλληλη απάντηση. Ο κ. Κουρής στο δικαστήριο που κάναμε είπε να περιμένουμε τη δημοσίευση της διαθήκης του Μίκη. Ας την περιμένουμε για να δούμε αν θα δικαιωθεί ή αν θα διαψευστεί πανηγυρικά».

Ο δικηγόρος του Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη έκανε γνωστό ότι θα προτείνει στον πελάτη του να ζητήσουν επισήμως εξέταση DNA.