Μία υπόθεση που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο αναμένεται να αναβιώσει σήμερα στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για τη φρικιαστική κακοποίηση της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη που σημειώθηκε στις 22 Ιουλίου 2012 απ’ τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς.
Μετά τον βιασμό της και μέχρι σήμερα η Μυρτώ παραμένει καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%. Η οικογένειά της ζητά από το ΣτΕ να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Με αυτή, απερρίφθη η αγωγή της κυρίας Κοτρώτσου, ως δικαστικής συμπαραστάτριας της κόρης της κατά του ελληνικού Δημοσίου για καταβολή αποζημίωσης λόγω πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας.

Πλέον, το όλο θέμα της αποζημίωσης που διεκδικεί η 22χρονη και η οικογένειά της θα συζητηθεί σήμερα ενώπιον του Α' Τμήματός του ΣτΕ με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας κυρία Ταξιαρχία Κόμβου ενώ η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Το χρονικό

Ήταν 22 Ιουλίου του 2012. Η 15χρονη τότε Μυρτώ βρίσκονταν στην Πάρο με την οικογένειά της για διακοπές και την ημέρα εκείνη όλοι μαζί είχαν επισκεφθεί την παραλία «Χρυσή Ακτή. Η ανήλικη κατευθύνθηκε στα βράχια, ελάχιστα μέτρα από εκεί που βρισκόταν η μητέρα της. Στα αυτιά της φορούσε ακουστικά και άκουγε μουσική από το κινητό της τηλέφωνο. Έτσι δεν αντιλήφθηκε την παρουσία κάποιου άλλου ατόμου κοντά της. Επρόκειτο για τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς, ο οποίος την πλησίασε και, αφού της άρπαξε το κινητό της, τη βίασε. Μετά προσπάθησε να την σκοτώσει χτυπώντας το κεφάλι της στα βράχια. Στη συνέχεια, πήρε την ίδια πέτρα και άρχισε να χτυπά την κοπέλα πιο δυνατά. Η Μυρτώ βρέθηκε λίγο αργότερα ημίγυμνη και σε κωματώδη κατάσταση. Η ζωή της, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, είχε καταστραφεί. Λόγω των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη σε εγκέφαλο και πνεύμονες, η κοπέλα μέχρι σήμερα παραμένει σε αφασία, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον της ενώ έχει υποστεί πλήρη κινητική παράλυση στα κάτω άκρα.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη λίγες ημέρες μετά το φρικτό έγκλημά του, στη Νέα Χαλκηδόνα και ενώ είχε εγκαταλείψει την Πάρο, προφασιζόμενος ασθένεια δικού του ανθρώπου. Είχε μάλιστα προσπαθήσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα επαναπατρισμού. Το 2017 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο, επέβαλλε στον Βακας ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών. Ο ίδιος στην απολογία του είχε ομολογήσει τα αποτρόπαια εγκλήματά του, λέγοντας τα εξής: «Περπατώντας πάνω στον δρόμο, είδα να κάθεται στον βράχο μια κοπέλα περίπου 17 χρονών. Με το δεξί μου χέρι τη γύρισα ανάσκελα, πήρα με τα δυο μου χέρια την πέτρα και της την έριξα πάνω από το αριστερό της μάτι... Όπως υπολόγισα η πέτρα πρέπει να ήταν περίπου 5 κιλά. Είδα να τρέχει αίμα, αλλά η κοπέλα ήταν ακόμη ζωντανή. Την πλησίασα για να της πάρω το κινητό. Αντιστάθηκε... Δεν ξέρω τι με έπιασε... Άρχισα να τη χτυπώ στα βράχια με δύναμη. Όταν σταμάτησε να αντιστέκεται, ασέλγησα πάνω της...»