Η Έφη Κακαράντζουλα, η γυναίκα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μετά την εμφάνισή της στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου εμμέσως προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες της βάρβαρης πράξης της στην ίδια την Ιωάννα Παλιοσπύρου, έπαιζε «θέατρο» μπροστά σε δικαστές και δημοσιογράφους. Στις διακοπές της δίκης, όταν οι δικαστικοί λειτουργοί και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ έφευγαν από την αίθουσα, δεν απαντούσε σε καμία από τις επίμονες ερωτήσεις της Ιωάννας.

Αυτό αποκάλυψαν οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι με δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετέφεραν τα όσα έγιναν μεταξύ της Ιωάννας και της κατηγορούμενης Έφης, την ώρα που δεν υπήρχαν μπροστά άλλοι «μάρτυρες», παρά μόνο οι δικηγόροι της υπόθεσης και τα μέλη της οικογένειας της Ιωάννας.

Ο Απόστολος Λύτρας, ένας από τους δικηγόρους της Ιωάννας Παλιοσπύρου, χαρακτήρισε «φτιαχτή» τη φράση της κατηγορούμενης μέσα στο δικαστήριο, όταν απευθυνόμενη στην Ιωάννα της είπε «Ιωάννα, εσύ ξέρεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό»: «Κάποια στιγμή, σε μία διακοπή της συνεδρίασης που η κατηγορούμενη είχε μείνει μέσα στην αίθουσα, η Ιωάννα με πολλή ψυχραιμία πήγε και της είπε: “Αφού δεν είναι κανείς εδώ τώρα, γιατί δεν μου λες ποιο ήταν το πρόβλημα;”.

Η κατηγορούμενη δεν απάντησε. Μάλιστα, μου είπε χαρακτηριστικά η Ιωάννα ότι τη φράση “ξέρεις γιατί το έκανα” την είπε όταν μέσα στην αίθουσα ήταν δημοσιογράφοι και δικαστές για να την ακούσουν. Εκείνη τη στιγμή που ήταν οι δυο τους γιατί δεν της είπε το ίδιο;» είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Λύτρας. «Ήρθε για να συνεχίσει το θέατρο που παίζει εδώ και 16 μήνες και να αποχωρήσει» δήλωσε στο Star ο δεύτερος δικηγόρος της Ιωάννας, Νίκος Αλεξανδρής. «Κατά το χρονικό διάστημα που ήταν παρόντες οι δημοσιογράφοι και οι δικαστές, απευθύνθηκε στην Ιωάννα, λέγοντας ότι “εσύ ξέρεις γιατί έγινε” αφήνοντας κάποια υπονοούμενα. Όταν αποχωρούσαν οι δικαστές και οι δημοσιογράφοι, καίτοι προκαλείτο από την Ιωάννα να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβαινε, όχι απλώς δεν το έπραττε, όχι απλώς δεν την κοιτούσε, στις επίμονες ερωτήσεις της Ιωάννας, δεν άνοιγε το στόμα της. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κυρία όχι απλώς δεν έχει μεταμεληθεί, όχι απλά δεν έχει ίχνος ανθρωπιάς πάνω της, αλλά εμφανίζεται μόνο και μόνο για να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο σε αυτό το κορίτσι, καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια στυγνή εγκληματία».

Η περιφρονητική στάση της Έφης Κακαράντζουλα προκάλεσε πολλές φορές το ξέσπασμα της μητέρας, αλλά και του αδελφού της Ιωάννας. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ακούγονταν φράσεις όπως «Φίδι, σκύλα, μας διέλυσες», «Μίλα σίχαμα», «απόβρασμα της κοινωνίας!», με την κατηγορούμενη να παραμένει απαθής και ατάραχη.

«Δυνάμει δολοφόνο» χαρακτήρισε την 36χρονη καθ’ ομολογία δράστιδα ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο οποίος σχολιάζοντας στο Mega την εντύπωση που άφησε η παρουσία της Έφης Κακαράντζουλα στα δικαστήρια, αλλά και τη φράση της «Ιωάννα, εσύ ξέρεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό», την αποκάλεσε «ηρωίδα του κακού», η οποία «ευχαριστιέται την πράξη της».

Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα κατέθεσε η ίδια η Ιωάννα στο δικαστήριο «ήρθε ακριβώς μπροστά μου και σημάδεψε ακριβώς το πρόσωπό μου. Ήταν τόσο κοντά που έβλεπα μόνο το πρόσωπό της. Νομίζω ότι μπορεί και να ήθελε να την αναγνωρίσω. Μου έδωσε την εντύπωση ότι η ικανοποίησή της ήταν να πει ότι εγώ είμαι αυτή που το κάνω, να την αναγνωρίσω».

«Μη σας κάνει εντύπωση τίποτα από όλα αυτά» είπε ο κ. Σούρας. «Υπάρχει μια διαταραχή στην προσωπικότητα της δράστιδος που λέγεται αντικοινωνική διαταραχή. Είναι διαταραχή με βίαιο χαρακτήρα, καθόλου συναίσθημα, καθόλου ενοχές ή τύψεις. Είδα στην κατηγορουμένη αυτό που περίμενα. Μια ηρωίδα του κακού, μια εν δυνάμει δολοφόνο, έναν άνθρωπο που κάποια στιγμή θα έφτανε στο κακό και έφτασε. Βλέπει την Ιωάννα και ευχαριστιέται. Είναι ευχαριστημένη για αυτό που έχει κάνει. Γιατί είναι δημιουργημένη να κάνει το κακό και να το ευχαριστιέται και δεν έχει καμία ενοχή» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρα, ο φόβος της Ιωάννας ότι θα προσπαθήσει η κατηγορούμενη να την αποτελειώσει όταν αποφυλακιστεί είναι δικαιολογημένος. «Ο φόβος της Ιωάννας είναι λογικός. Είναι ήδη με 90% αναπηρία. Φοβάται και για την ίδια της τη ζωή από τη στάση της κατηγορουμένης. Η κατηγορουμένη δεν σταμάτησε και δεν θα σταματήσει» κατέληξε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time