Μπρα ντε φερ
Μπρα ντε φερ Δημήτρης Τάκης Χριστίνα Κοραή
αρκαλοχωρι
Ελλάδα

Αρκαλοχώρι: Νέος σεισμός 3,8 ρίχτερ στην περιοχή - Εντείνεται η ανησυχία

Νέα σεισμική δόνηση στην περιοχή

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, ανησυχώντας για μία ακόμη φορά τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,8 Ρίχτερ και εντοπίζεται 3 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου.
Παράλληλα, το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 8,3 χλμ.Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο τα 2.


Έντονη ανησυχία στην περιοχή

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ένας κάτοικος δε μπορεί να πιστέψει πως μέσα σε ελάχιστες στιγμές καταστράφηκαν οι κόποι μιας ζωής. Το χωριό έχει βυθιστεί στην απόλυτη σιγή, τη στιγμή που οι προσπάθειες για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αυτοψίες συνεχίζονται από τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γορτύνας και Χερσονήσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, έως τώρα έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.172 κτίρια, εκ των οποίων 2.613 αφορούν σε κατοικίες. Από αυτές οι 1.784 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Οι προσπάθειες των Αρχών συνεχίζονται, ώστε όλοι οι πληγέντες να μεταφερθούν άμεσα σε στεγασμένους χώρους. Σε εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες προκειμένου να εγκατασταθούν οι πρώτοι 35 οικίσκοι, ενώ καταγράφονται οι σεισμόπληκτοι που επιθυμούν να μεταφερθούν στα 70 σπίτια που έχουν μισθωθεί από το πρόγραμμα «Εστία» στο Ηράκλειο.

«Αυτή τη στιγμή γύρω στα 56 άτομα, ζητάνε σπίτια», δήλωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης. «Προσπαθούμε να μην έχουμε σκηνές, είτε με τους οικίσκους είτε με την ενημέρωση που κάνουμε στους κατοίκους. Καλό θα είναι να επιλέξουν τα σπίτια που είναι πιο ασφαλή και για τους ίδιους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι όσοι βρίσκονται σε σκηνές να μεταφερθούν άμεσα σε στεγασμένους χώρους, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας.

Ο μετασεισμός σε live μετάδοση


Όσοι μετασεισμοί και να γίνουν οι κάτοικοι δεν μπορούν να συνηθίσουν την πρωτόγνωρη κατάσταση που άφισε πίσως τις μεγάλες καταστροφές. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η αντίδραση του βουλευτή, όπου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο κανάλι της Βουλής πετάχθηκε σαν ελατήριο από τη θέση του όταν ένας σημειώθηκε ένας σεισμός -ευτυχώς- μικρού μεγέθους. Στιγμές αργότερα επέστρεψε στο πλάνο και ενημέρωσε για τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο Ηράκλειο.

Δείτε τη στιγμή της σεισμικής δόνησης