Με μία μεγάλη – ευχάριστη – έκπληξη, την παρουσία του πειραματικού πρωτοτύπου του πρώτου ελληνικής σχεδιάσεως και κατασκευής Μη Επανδρωμένου Αερο-οχήματος καθέτου από-προσγειώσεως “Archytas” (Αρχύτας) ολοκληρώθηκε η παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης, Νίκου Χαρδαλιά στη ζώνη ευθύνης της 96ης Ανώτερης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ) στη Χίο, όπου επισκέφτηκε στρατιωτικά φυλάκια και παρακολούθησε την τελική φάση της αμφιβίου ενεργείας των Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί, στο πλαίσιο της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων-21».





Ο ΥΦΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη, ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, μετέβη στις νήσους Οινούσσες και Παναγιά, όπου επισκέφθηκε τα ομώνυμα Επιτηρητικά Φυλάκια του Στρατού Ξηράς, ενώ ενημερώθηκε για την αποστολή, το έργο και τις δραστηριότητες τους, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με το προσωπικό, το οποίο συνεχάρη γιατί επιτελεί το καθήκον του με υψηλό επαγγελματισμό και ισχυρό αίσθημα ευθύνης. Επίσης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Οινουσσών κ. Γεώργιο Δανιήλ και ακολούθως μετέβη στη νήσο Χίο, όπου επισκέφθηκε το ΕΦ «Αγίας Ελένης».

Τη δεύτερη μέρα, ο ΥΦΕΘΑ μαζί με τον Στρατηγό Φλάρη και τους άλλους επισήμους παρακολούθησε την τελική (αμφίβια) φάση της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων-21» στη Χίο, υπό την διεύθυνση της ΑΣΔΕΝ, με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), Μονάδων της 96 ΑΔΤΕ, ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων επιφανείας του Στόλου.

«…οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι αξιόμαχες, σκληρά εκπαιδευμένες και αποτελούν πανίσχυρο εργαλείο αποτροπής ενάντια σε κάθε πρόκληση που απειλεί τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε στον χαιρετισμό του μετά το πέρας της ασκήσεως ο Ν.Χαρδαλιάς, προσθέτοντας: «Με τη σημερινή τους ηχηρή παρουσία εδώ στη Χίο, αλλά και χθες στον Έβρο, οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν για άλλη μια φορά, ότι συνιστούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος της Πατρίδας».

Σύμφωνα με το σενάριο της ασκήσεως, η Χίος προσβλήθηκε από εχθρικές δυνάμεις, οι οποίες δημιούργησαν ευρύ προγεφύρωμα στις Νότιες ακτές του νησιού. Οι χερσαίες δυνάμεις τις αναχαίτισαν, χωρίς να κατορθώσουν να εξαλείψουν την απειλή. Το ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης διέταξε την ενίσχυση της Χίου, οπότε άμεσα συγκροτήθηκαν, φορτώθηκαν και μετακινήθηκαν στο νησί κατάλληλες δυνάμεις οι οποίες αφού εκτέλεσαν επιτυχή αποβατική ενέργεια, ανέλαβαν επιθετική πρωτοβουλία και με ευρεία υποστήριξη από μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και ναυτικές μονάδες εκπλήρωσαν την αποστολή τους. Η διακλαδική ενέργεια υποστηρίχθηκε με ταυτόχρονη αεροκίνηση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων με μεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.







Τα αντικείμενα που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της ασκήσεως ήταν:

  • Ναυτικές επιχειρήσεις αποκτήσεως και διατηρήσεως θαλασσίου ελέγχου.
  • Αποβατικές επιχειρήσεις.
  • Αεροπορική και ναυτική υποστήριξη αποβατικών επιχειρήσεων.
  • Επιχειρήσεις ειδικού πολέμου προωθήσεως και καλύψεως κινήσεως σε εχθρική ακτή.
  • Επιχειρήσεις αεροκινήσεως τμήματος Ειδικών Δυνάμεων με αεροπορική κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων.
  • Επιχειρήσεις συζεύξεως δυνάμεων και εξαλείψεως εχθρικού αεροπρογεφυρώματος.




Μετά το πέρας της τελικής φάσεως της ασκήσεως στη Χίο και κατά τη διάρκεια της στατικής εκθέσεως των οπλικών συστημάτων που συμμετείχαν στην άσκηση, το ΥΠΕΘΑ δημοσιοποίησε φωτογραφία του ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιά με τους άλλους επισήμους να ίσταται μπροστά από το πειραματικό πρωτότυπο του πρώτου ελληνικής σχεδιάσεως και κατασκευής Μη Επανδρωμένου Αερο-οχήματος καθέτου από-προσγειώσεως “Archytas” (Αρχύτας) στο οποίο συμμετέχουν η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, το EFA Group και ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Θράκης. Μολονότι περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, εντούτοις το γεγονός αυτό κρίνεται ως ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό και ελπίζεται πολύ σύντομα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις.