Στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και τοποθετήθηκε επί της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και επί των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι «αυτό που προσδοκούμε με τον εμβολιασμό, και δεδομένης της μετάλλαξης Δέλτα που σε μικρό βαθμό παρακάμπτει -όσον αφορά τη μόλυνση- τα εμβόλια, είναι να μην νοσήσουμε βαριά, να μην πάμε στα νοσοκομεία και πεθάνουμε».

Για βόρεια Ελλάδα

Ο καθηγητής κατέστησε σαφές πως «Όταν μιλάμε για κόκκινες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, αυτό αφορά ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους. Από αυτό τον αριθμό, μόνο το 45% είναι εμβολιασμένοι».

Μονοκλωνικά αντισώματα

Ο καθηγητής σχολιάζοντας την ευφορία που επικρατεί για τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι δεν είναι πανάκεια.
«Είναι ένα βοηθητικό μέτρο με συγκεκριμένες ενδείξεις. Δεν μπορούν να δίνονται από τον καθένα ιατρό. Δίνονται ενδοφλεβίως, με συγκεκριμένη έγχυση η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες υγείας. Πέρα από το διαδικαστικό, θα πρέπει να οργανώσουμε και το πρακτικό κομμάτι της διάδοσής τους».