Φόβους για αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκηεξέφρασε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο παρατηρούνται σε όλη τη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα που συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο των εμβολιασμών.

Εν συνεχεία, ο καθηγητής εξέφρασε προβληματισμό για τις παρελάσεις λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα.

Τέλος, ζήτησε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημοσθένη Σαρηγιάννη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τους δείκτες του ιικού φορτίου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ σημείωσε: «Έχουν ''βαρύνει'' οι δείκτες σχεδόν παντού στην Ελλάδα με έμφαση βεβαίως στη Βόρεια Ελλάδα και η οποία συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού που συναντάμε στη Βόρεια Ελλάδα».

«Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ποτέ χαμηλά τους τελευταίους δύο μήνες, είμαστε από τις 8 Αυγούστου περίπου στα ίδια επίπεδα αλλά αυτά τα επίπεδα είναι ψηλά, είναι γύρω στο 90% του τρίτου κύματος και γύρω στο 45% του δεύτερου κύματος, του κακού κύματος της Θεσσαλονίκης. Αυτό που βλέπουμε είναι η φόρτιση στο σύστημα υγείας, σήμερα το πρωί σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρχε μια κλίνη ΜΕΘ για covid διαθέσιμη σε όλη τη Θεσσαλονίκη από αυτό καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι αυτή η πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Ερωτηθείς τι αριθμό κρουσμάτων αναμένουν κοντά στην 28η Οκτωβρίου, απάντησε: «Περιμένω να έχουν πέσει λίγο τα κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα, γύρω στα 240 περίπου την ημέρα αλλά δυστυχώς περιμένω μετά από αυτό το σημείο να δούμε μια αρχή αύξησης η οποία θα αρχίσει να εξελίσσεται ακόμη πιο γρήγορα το Νοέμβριο».

Ερωτηθείς αν οι αυξήσεις των κρουσμάτων κάνουν αποτρεπτική την παρέλαση και τους εορτασμούς, ο καθηγητής επισήμανε: «Ίσως όχι αποτρεπτική αλλά σίγουρα θα πρέπει να γίνει με πολύ αυστηρό και στενά φτιαγμένο σχεδιασμό ώστε να γίνει χωρίς να δημιουργηθούν συρροές. Δυστυχώς θα είμαστε στην κατάσταση στην οποία δεν θα φαίνεται ότι θα έχουμε δυναμική αύξηση αλλά θα υπάρχει και για αυτό είναι σημαντικό να το αποφύγουμε. Τα μέτρα που μπορούν να παρθούν ότι είναι ότι μπορεί να γίνει με κάποιες αποστάσεις, με πολύ αραίωση του κόσμου, με πολύ λίγο κόσμο σε εσωτερικούς χώρους δηλαδή να υπάρχει ένας έλεγχος ώστε να υπάρξει ένας εορτασμός γιατί είναι κομμάτι και της παράδοσης και της ιστορίας και της χώρας και της πόλης».

«Η αλήθεια είναι ότι η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα υπάρχουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που να λένε ότι δεν μπορεί αν γίνει ο εορτασμός αυτό που δυστυχώς θα συμβεί είναι ότι αν μας ξεφύγει θα είναι προβληματικό το μετά. Θα είναι προβληματική η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα δηλαδή θα φτάσουμε σε μια κορύφωση αρχές Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν πρόκειται να πάμε σε γενικό lockdown, σημείωσε: «Αν μείνουμε στα επίπεδα εμβολιασμού που είμαστε και αν δεν πάρουμε κανένα άλλο μέτρο προστασίας τότε θα χρειαστεί να αναθεωρήσει η κυβέρνηση αυτή την παραδοχή γιατί θα έχουμε ανάπτυξη της πανδημίας έντονη μέσα στον Νοέμβριο και αρχές Δεκεμβρίου και εκεί η ανάγκη για μέτρα ίσως και οριζόντια θα ειναι σημαντική. Αλλά καλά λεει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα πρέπει να είναι λύση αυτό για εμάς, ίσως θα έπρεπε να είναι ύστατη λύση, πρέπει να πάρουμε μέτρα νωρίτερα για να μην φτάσουμε εκεί».

«Η αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού είναι το κρίσιμο και όσο πιο τοπικά και στοχευμένα το κάνουμε τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικόκοινωνικές συνθήκες οι οποίες βοηθούν στην εξάπλωση της παραφιλολογίας. Το ένα είναι αυτό, το δεύτερο είναι τα τεστ και τρίτο είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές όπως η απολύμανση του αέρα στα λεωφορεία οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τουλάχιστον να συγκρατήσεις τη διασπορά», δήλωσε επιπρόσθετα ο κ. Σαρηγιάννης.