Με τους Ολυμπιονίκες μας, γέμισαν τα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής και με τα χρώματα της γαλανόλευκης από τις επίσημες ενδυμασίες που φορούσαν οι μεγάλοι αθλητές και οι προπονητές τους.

Στην ειδική τιμητική συνεδρίαση για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες Ολυμπιονίκες του Τόκιο προσκλήθηκαν όλοι οι αθλητές που κατέκτησαν τουλάχιστον την 8η θέση στους Αγώνες , ενώ στους Ολυμπιονίκες μας θα απονεμήθηκαν τιμητικά μετάλλια της Βουλής των Ελλήνων, από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και όλους τους αντιπροέδρους του Σώματος, καθώς και από μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στο βήμα ανέβηκε με καθυστέρηση και πήρε τον λόγο ο Λευτέρης Πετρούνιας που όμως εξήγησε πως «άργησα λόγω του προεγχειρητικού ελέγχου που έπρεπε να κάνω καθώς σε 20 ώρες μπαίνω και πάλι για μια επέμβαση στο χειρουργείο».

«Δεν ετοίμασα ομιλία γιατί δεν ήξερα εάν θα προλάβω να παραβρεθώ» είπε από το βήμα της Βουλής ο αθλητής των κρίκων « να φανταστείτε άλλαξα να βάλω την ενδυμασία της εθνικής στο πάρκινγκ» είπε γελώντας ο πάντα χαμογελαστός και μοναδικός πρωταθλητής απηύθυνε έκκληση για την στήριξη όλων. «Ο κ. Αυγενάκης έκανε την αρχή να αλλάξει κάτι αλλά θέλουμε βοήθεια συνεχώς» είπε και συνέχισε «Εδώ μέσα σήμερα βρίσκεται η αφρόκρεμα του ελληνικού αθλητισμού. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι κι εγώ ανάμεσά τους» τόνισε συγκινημένος ο Λ. Πετρούνιας και συνέχισε «να στηρίξετε όλα τα παιδιά γιατί καθημερινά κόβουμε τα χέρια μας σπάμε τα πόδια, όπως εγώ που θα εγχειριστώ, χρειαζόμαστε περισσότερο την στήριξή σας , καθ όλη την διάρκεια της τετραετούς προετοιμασίας και όχι μόνο λίγο πριν τους αγώνες».

Ο Λευτέρης Πετρούνιας που βραβεύτηκε με το μετάλλιο της Βουλής από τον αντιπρόεδρο Θανάση Μπούρα, ευχαρίστησε για την τιμή που του δίνεται να βρίσκεσαι στη Βουλή.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας του ευχήθηκε δια μικροφώνου «να ζήσετε» γιατί όπως του είπε «είστε και νιόπαντρος».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα ότι η χώρα μας κατέκτησε τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, ενώ 14 αθλητές μας κατετάγησαν στην πρώτη 8άδα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε μάλιστα στην Πολιτεία και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να εξετάσουν το ενδεχόμενο της εξασφάλισης επαγγελματικής αποκατάστασης των εν ενεργεία διακεκριμένων αθλητών μας ώστε απερίσπαστοι να παλεύουν και να προπονούνται για να χαρίσουν διακρίσεις στην χώρα μας».

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις παροχές και τα προνόμια των αθλητών, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστεί και η ενδιαφέρουσα πρόταση όπως την χαρακτήρισε, του κ. Καπράλου.


Ολυμπιονίκες προς Βουλή - Ζητάμε την στήριξη σας

Τη στήριξη της Πολιτείας και την αμέριστη συμπαράσταση στο αίτημα των αθλητών για επαγγελματική αποκατάσταση, ζήτησαν ο Μάνος Ζερδεβάς παίχτης της Eθνικής πόλο, η Ελισάβετ Τελτσίδου, αθλήτρια στο τζούντο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

«Όσο απαραίτητα θεωρούμε τα νοσοκομεία και τα δημόσια σχολεία άλλο τόσο θα πρέπει να θεωρούμε τους αθλητικούς χώρους. Το μετάλλιο στο πόλο ήταν το πρώτο σε ομαδικό άθλημα. Το πόλο όμως δεν ανήκει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν έχουμε παροχή σύνταξης , ασφάλισης και χρηματικές απολαβές.

Σας ζητώ την έμπρακτη επιβράβευση αυτής της διάκρισης, ώστε η Ελλάδα να συνεχίζει να προοδεύει στον κλάδο του αθλητισμού» είπε ο Μάνος Ζερδεβάς.

«Ήταν τιμή μου που εκπροσώπησα την Ελλάδα. Ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου. Κανένας όμως που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό δεν μπορεί να καταλάβει τις θυσίες μας. Κάθε μέρα ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Χρειαζόμαστε τη στήριξη σας. Είναι στενάχωρο να μη μας στηρίζει η Πολιτεία. Υπάρχουν αθλητές που σταμάτησαν το όνειρο τους για βιοποριστικούς λόγους. Αν και είμαι δυνατή για να συνεχίσω και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι σκέψεις για το αβέβαιο μέλλον μου με απομακρύνουν από τον στόχο μου» σημείωσε η Ελισάβετ Τελτσίδου.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοια πρότυπα. Πρέπει να δούμε το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών» είπε ο κ. Καπράλος.


Κ. Τασούλας : Η Ελλάδα χρειάστηκε την αισιοδοξία σας αυτόν το Ιούλιο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναγνώρισε ότι συνήθως η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους αθλητές μόνο μετά από τις επιτυχίες και όχι κατά τη διάρκεια της δύσκολης προετοιμασίας τους .

«Η πολιτεία θα εκπληρώσει το χρέος της απέναντί σας. Οι Έλληνες αθλητές χαρίσατε στον ελληνικό λαό, τον οποίον η εθνική αντιπροσωπεία εκφράζει μεγάλες χαρές και μεγάλες υπερηφάνειες σε στιγμές που είχαμε ανάγκη αυτές τις χαρές . Στέλνατε μηνύματα αντοχής, επιτυχίας, αισιοδοξίας που τόσο τα χρειαζόταν αυτό τον Ιούλιο η χώρα μας» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.