Οι έρευνες της αστυνομίας για τα βίαια επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις αρχές να προβαίνουν σε νέες συλλήψεις, ενώ βρέθηκαν όπλα και μαχαίρια στην κατοχή συλληφθέντων.

Έχουν γίνει 11 συλλήψεις, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν σε ανήλικους.

Την Τετάρτη το βράδυ, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, συνδεόμενων με τα συγκεκριμένα επεισόδια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 19χρονο μαθητή κι έναν 20χρονο εξωσχολικό, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων, αφού στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια κι ένα αεροβόλο πιστόλι.

Επιπλέον, κατά την ίδια ανακοίνωση, συνελήφθη ένας 15χρονος μαθητής επειδή είχε αναρτήσει σε διαδικτυακή εφαρμογή φωτογραφίες με μαχαίρια και πιστόλια. Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο περίστροφα αερίου με έξι φυσίγγια, ένα μαχαίρι, ένας σουγιάς, μία θήκη όπλου, ένα κοντάρι κι ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Εκτός από τον ανήλικο συνελήφθη κι ο 54χρονος πατέρας του, καθώς κατείχε μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Απογευματινές ώρες σήμερα (Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021), στην Πλατεία Τερψιθέας στην περιοχή της Σταυρούπολης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με αφορμή γεγονότα που έλαβαν χώρα την προηγούμενη ημέρα στην ίδια περιοχή.

Ομάδα ατόμων του εθνικιστικού χώρου, τα οποία επίσης συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Σταυρούπολης, επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον των συγκεντρωμένων στην προαναφερόμενη πλατεία, πλην όμως η αυξημένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε την πρόθεση τους αυτή. Τα εν λόγω άτομα επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών και έρριψαν διάφορα αντικείμενα (πέτρες, ξύλα κ.ά) καθώς και μία (1) αυτοσχέδια εμπρηστική κατασκευή (μολότοφ).

Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν άμεσα και απέτρεψαν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν είκοσι (20) προσαγωγές ατόμων, από τα οποία ένα (1) συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σχετικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα πρωινές ώρες της 28-09-2021 έξω από Επαγγελματικό Λύκειο στην ίδια περιοχή, διακριβώθηκε η συμμετοχή δύο ακόμη ατόμων 19 και 20 ετών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1 αεροβόλο πιστόλι και 2 μαχαίρια.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία 15χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

2 περίστροφα αερίου και 6 φυσίγγια ,

1 θήκη όπλου,

1 μαχαίρι και 1 σουγιάς,  

1 κοντάρι

1 ξύλινο μπαστούνι του μπέιζμπολ και

Μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου ιδιοκτησίας του 54χρονου πατέρα του, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια. 

Άπαντες οι προαναφερόμενοι συνελήφθησαν για τα κατά περίσταση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και παράβασης του Νόμου περί όπλων και με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.»

Τι συνέβη το απόγευμα της ίδιας ημέρας

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη το απόγευμα είχαν ξεσπάσει επεισόδια στην πλατεία Τερψιθέας Σταυρούπολη, όταν ομάδα ακροδεξιών, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, επιτέθηκαν ξαφνικά στους συγκεντρωμένους στην πλατεία, ενόψει του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου.

Ως εκ τούτου, την παρέμβαση του εισαγγελέα για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τα τελευταία δύο 24ωρα, ζήτησε η υπουργός Παιδείας την ίδια ημέρα νωρίτερα και ανακοίνωσε:

«Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης.

Με αναφορά της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Screenshot__24_

Ειδικότερα, σε 19 προσαγωγές για συμμετοχή στα επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν από την έναρξη της αντιφασιστικής κινητοποίησης στην Πλατεία Τερψιθέας στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι ακροδεξιοί πέταξαν πέτρες, πυρσούς και άλλα αντικείμενα προκαλώντας την άμεση αντίδραση των συγκεντρωμένων οι οποίοι προσπάθησαν να αμυνθούν.

Screenshot__25_

Με κεντρικό σύνθημα «έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας» διαδήλωσαν στην πλατεία Τερψιθέας φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, μέλη του αντιεξουσιαστικού και του αναρχικού χώρου και άλλοι φορείς, λίγες μόλις ώρες μετά τα νέα βίαια γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για φασιστικές ομάδες και περιθωριακά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τους μαθητές, το οργανωμένο μαθητικό κίνημα και τις συλλογικές του διαδικασίες, καταγγέλλοντας τις επιθέσεις που πραγματοποιήσαν οι κουκουλοφόροι με τα μαύρα, έχοντας ως ορμητήριο τους το σχολείο.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για δεύτερη ημέρα ο χώρος έξω από τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού μέσου GRTIMES, διασώστες του ΕΚΑΒ παρέλαβαν από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δύο παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών με κακώσεις στο κεφάλι, τα οποία και μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Γεννηματάς και Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Οι δύο μαθήτριες εξήλθαν από το σχολείο με δάκρυα στα μάτια, καταγγέλλοντας ότι έπεσαν θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθήτριές τους, εντός του ΕΠΑΛ. Να σημειωθεί ότι, μία εκ των δύο κοριτσιών, καταγγέλλει ότι την απείλησαν επειδή είναι μέλος του 15μελους του σχολείου.

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, προχώρησε σε έξι συλλήψεις και 40 από τους οποίους οι 34 αφέθηκαν ελέυθεροι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι εξωσχολικοί, 15 έως 17,5 ετών, οι οποίοι έφεραν μαζί τους σουγιάδες και λοστούς και οι οποίοι έφθασαν στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να «ενισχύσουν» τα επεισόδια. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή και, κατά περίπτωση, για απείθεια.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, μέλη φοιτητικών παρατάξεων που ανήκουν στο σχήμα των ΕΑΑΚ είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση έξω από τη σχολική μονάδα, καταγγέλλοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο ενημερωτικής τους δράσης (μοίρασμα φυλλαδίων) έξω από σχολεία, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δέχθηκαν επίθεση από άτομα που ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς.

Screenshot__23_

«Μας επιτέθηκαν με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές, τα οποία έκρυβαν μέσα στο σχολείο. Φαίνεται πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής», ανέφεραν μετά την λήξη του επεισοδίου εκπρόσωποι των φοιτητών, καλώντας σε «αντανακλαστική αντιφασιστική κινητοποίηση» στη Σταυρούπολη εντός της ημέρας.