Για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Όπως είπε η κα Ψαλτοπούλου, επικαλούμενη τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν είχαν κάποια τρομερή επιβάρυνση.

«Βεβαίως περιμένουμε συρροές κρουσμάτων στα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων. Το είδαμε και στην Αμερική, όταν μια κοινότητα έχει μεγαλύτερη προστασία με τον εμβολιασμό της προστατεύονται τελικά και τα σχολεία», σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

Τα παιδιά τηρούν τα μέτρα

Κάθε συμπεριφορά των ενηλίκων έχει επίδραση στα παιδιά, υπογράμμισε η κα Ψαλτοπούλου, παρότι, όπως σημείωσε, τα ίδια να έχουν προσαρμοστεί και κρατάνε την μάσκα τους.

«Έγκειται σε εμάς τους γονείς να κάνουμε με ευλαβική σταθερότητα τα self test, πριν πάμε τα παιδιά σχολείο ή αν τύχει το σαββατοκύριακο να πάμε κάπου, να είμαστε προσεκτικοί ή αν δούμε κάποιο παιδί από την παρέα ή γονιός να έχει κάποιο σύμπτωμα, καλό είναι να κάνουμε ένα self test παραπάνω ή να κρατήσουμε το παιδί μας στο σπίτι», δήλωσε.

Για την αύξηση στο ιικό φορτίο

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων αρκετών περιοχών, που έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα όπως δημοσιεύτηκαν χθες, η κα Ψαλτοπούλου εκτίμησε ότι περιμένουμε μια αισθητή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης

Αναφορικά με τη γρίπη, η κα Ψαλτοπούλου σημείωσε πως πέρυσι σχεδόν εξαφανίστηκε λόγω του συντριπτικού ποσοστού των πολιτών που είχαν εμβολιαστεί, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 100-150 θανάτους ετησίως, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό.

Έτσι και φέτος, ο εμβολιασμός για τη γρίπη συνιστάται αρχικά στα άτομα άνω των 60 ετών, σε άτομα με προβλήματα υγείας, ή που είναι σε ανοσοκαταστολή, αλλά βέβαια, όπως είπε η κ. Ψαλτοπούλου «μπορούμε να συστήσουμε σε οποιονδήποτε να το κάνει, μαζί με την πρώτη είτε τη δεύτερη ή την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό».