Στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία θα κριθεί εάν η οικογένεια του 11χρονου Μάριου που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο προαύλιο του σχολείου του στο Μενίδι θα λάβει ή όχι από το Ελληνικό Δημόσιο 490.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση. Το 2020 το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στην οικογένεια του Μάριου αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ (130.000 ευρώ σε καθέναν από τους γονείς, 80.000 ευρώ στην αδελφή, 50.000 ευρώ σε καθέναν από τις δύο γιαγιάδες και έναν παππού), αναγνωρίζοντας ότι ενώ υπήρχε στην επίμαχη περιοχή αύξηση της εγκληματικότητας (και ειδικά με την παράνομη χρήση όπλων), παρόλα αυτά όχι μόνο δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα, αλλά αντίθετα τα μέτρα είχαν εξασθενήσει.

Στη συνέχεια το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η Αστυνομία για κάθε ενέργεια που γίνεται, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί, γιατί δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των πράξεων-γεγονότων εκείνης της ημέρας.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Μάριου, Θεόδωρος Μαντάς, κατέθεσε αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα μέλη του οποίου εκπροσωπούν ενώπιον της Δικαιοσύνης το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να παραιτηθεί το Δημόσιο από το δικαίωμα εφέσεως που είχε κατά της πρωτόδικης αποφάσεως που επιδίκασε την αποζημίωση 490.000 ευρώ και οι γονείς και οι λοιποί να παραιτηθούν από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου (της αποζημίωσης που επιδικάστηκε).

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με οριακή πλειοψηφία (6-5) απέρριψε το αίτημα της οικογένειας του άτυχου Μάριου και στήριξε την έφεσή του ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Χθες, 4 χρόνια μετά το θάνατο του 11χρονου Μάριου, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε η έφεση που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης. Παρόντες στη δίκη ήταν ο πατέρας και η μητέρα του Μάριου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time