Από τον Ιανουάριο είχαμε προβλέψει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στην Κρήτη, οπότε και εγκαταστάθηκαν νέα μηχανήματα, δήλωσε, αναφορικά με τον πρόσφατο σεισμό 5,8 Ρίχτερ στο νησί, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή.

«Από τον Ιούνιο μέχρι τώρα έχουμε γράψει 2.800 περίπου μικροσεισμούς σε ένα χώρο ο οποίος φωτογραφίζει το ρήγμα το οποίο ενεργοποιήθηκε. Από την πρώτη στιγμή είπα στον κόσμο ότι το ρήγμα δεν είναι άγνωστο, είναι γνωστό και έχει σεισμικό δυναμικό 6 ρίχτερ, έδωσε 5,8 άρα ήταν ο κύριος σεισμός. Ό,τι είπα ήταν με ενόργανες καταγραφές, με μηχανήματα, δεν ήταν με αέρα κοπανιστό», δήλωσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι το Αρκαλοχώρι θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από μετασεισμούς, ωστόσο είπε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν θα ενεργοποιήσει άλλα κοντινά ρήγματα.

«Για μήνες, αλλά όμως δεν θα είναι με τη συχνότητα που είναι τώρα, δεν θα είναι κάθε 20 με 30 λεπτά ένας μικρός μετασεισμός, μπορεί να είναι κάθε εβδομάδα, κάθε είκοσι μέρες. Δύο χρόνια μετά το σεισμό της Ζακύνθου γράφουμε ακόμα μετασεισμούς», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε όλα τα ρήγματα του νομού, έχουμε βάλει επιπλέον όργανα, δεν έχουμε δει καμία μετατόπιση προς κοντινό ρήγμα».

Ανησυχία για τη Θήβα

Ερωτηθείς σχετικά με τη Θήβα, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας ανέφερε ότι τον ανησυχεί το άσχημο δομημένο περιβάλλον.

«Η Θήβα είναι μια περιοχή η οποία έχει πολύ άσχημο δομικό ιστό και βέβαια περιβάλλεται από μεγάλα ρήγματα αλλά το ρήγμα το οποίο έχει ενεργοποιηθεί στη Θήβα το γνωρίζουμε (...) Ο κόσμος εκεί είναι πολύ ταλαιπωρημένος και φοβισμένος. Δεν μπορείς όταν βλέπει ο κόσμος τις εικόνες αυτές στο Αρκαλοχώρι, να βγαίνεις και να λες ότι θα γίνει 6,5 ρίχτερ στην περιοχή των Θηβών. Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι εγκληματικό, είναι άθλιο. Δεν μπορουμε τον κόσμο να τον τρομοκρατούμε έτσι. Αν έχεις κύριε κάτι να πεις πες το στην αρμόδια επιτροπή και μην το πεις δημόσια αν δεν είσαι σίγουρος για αυτό το πράγμα. Για αυτό βγήκα δημόσια και είπα για να προφυλάξω τον κόσμο «μην ακούτε αυτά τα πράγματα όταν δεν είναι τεκμηριωμένα κάπου», δήλωσε ο κ. Τσελέντης.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα δεν με ανησυχεί, με ανησυχούν όμως στη Θήβα δύο πράγματα. Πρώτον το άσχημο δομημένο περιβάλλον και δεύτερον, υπάρχουν κάποια ρήγματα στην περιοχή που είναι μεγάλα, έχουν μεγάλο σεισμικό δυναμικό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν χρειάζεται επικαιροποίηση ο αντισεισμικός κανονισμός των κτιρίων, ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε: «Κατά την άποψή μου, ναι, θα ήταν χρήσιμο, διότι είδαμε στο Αρκαλοχώρι τι έγινε».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: