Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό που «χτύπησε» τη Δευτέρα το πρωί το νομό του Ηρακλείου, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης.

Αναφορικά με το σεισμό στην Κρήτη, ο κ. Λεονταράκης επισήμανε: «Οι ζημιές είναι εκτεταμένες, είναι τεράστιο το εύρος όχι μόνο στο δήμο Μινώα Πεδιάδας ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο αλλά και σε όμορους δήμους. Μέχρι και αυτή τη στιγμή αλλά και τις επόμενες μέρες κλιμάκια μηχανικών διενεργούν ελέγχους αλλά θεωρώ ότι το νούμερο των σπιτιών και των επιχειρήσεων των ακατάλληλων ή των σπιτιών τα οποία έχουν υποστεί ζημιές θα ξεπεράσει και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη. Είναι μια διαδικασία που θα τραβήξει».

«Προηγουμένως ήταν εδώ ο κ. Αυγενάκης με κλιμάκιο κυβερνητικό και ανακοίνωσε ότι άμεσα, ίσως αύριο το πρωί να έχουμε τους πρώτους 35 οικίσκους γιατί είναι και αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες είναι ακατάλληλες και θα πρέπει τα παιδιά να συνεχίσουν τα μαθήματά τους κανονικά είτε πληγέντες να στεγαστούν», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

«Από εκεί και πέρα διερευνάται κα έχουν βρεθεί λύσεις όσον αφορά ξενοδοχεία είτε ιδιωτικές κατασκηνώσεις με μεγάλη δυναμική και χωρητικότητα όσον αφορά τα κρεβάτια διότι εδώ ο καταυλισμός που έχει στηθεί είναι καθαρά πρόχειρος. Χθες το βράδυ φιλοξενήσαμε 280 άτομα αλλά από σήμερα θα πρέπει αν είναι δυνατόν αυτός ο αριθμός να μηδενιστεί όσον αφορά τις σκηνές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε τον πρωθυπουργό την επόμενη ώρα στο Αρκαλοχώρι, οι εξαγγελίες εφαρμόσιμες να είναι από αύριο το πρωί, να πάρουν οι άνθρωποι τα επιδόματα που δικαιούνται να μπορούν να αναστηλώσουν τις επιχειρήσεις, να πατήσουν στα πόδια τους και από εκεί και πέρα ότι έχει να κάνει πέρα από τα επιδόματα, με τη στέγαση να εξευρεθούνε λύσεις άμεσα διότι έρχεται χειμώνας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις ζημιές στα σπίτια στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Λεονταράκης σημείωσε: «Πολλά σπίτια δεν είναι καν στη σκέψη να οικοδομηθούν διότι έχουν ισοπεδωθεί. Είναι παλιές κατοικίες αλλά είναι και σπίτια νεόδμητα τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σε πολλές περιοχές στο εσωτερικό του νομού Ηρακλείου, σε δήμους πιο απομακρυσμένους υπάρχουν ζημιές».