Ανοίγει την Πέµπτη 30 Σεπτεµβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρµα emvolio.gov.gr για τον καθορισµό των ραντεβού προς εµβολιασµό µε την τρίτη δόση του εµβολίου κατά του νέου κοροναϊού για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και για τους υγειονοµικούς όλης της χώρας.

Μέσα στην εβδοµάδα ξεκινά επίσης ο εµβολιασµός µε την τρίτη δόση για τους διαµένοντες στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωµένων (ΜΦΗ) του ∆ηµοσίου και του ιδιωτικού τοµέα, καθώς και στις αντίστοιχες δοµές της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παραδοξολογία

Την ίδια στιγµή, µε παραδοξολογία µοιάζει ο ισχυρισµός που διατυπώνει στερεοτυπικά και σε κάθε ευκαιρία η αξιωµατική αντιπολίτευση, σύµφωνα µε τον οποίο «η εµβολιαστική εκστρατεία στη χώρα µας έχει αποτύχει, και µάλιστα µε ευθύνη της κυβέρνησης».

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία: Η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τους 12 εκατ. εµβολιασµούς κατά του νέου κοροναϊού, µε σχεδόν 6,5 εκατ. εµβολιασµένους να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εµβολίου και µε περισσότερους από 6 εκατ. να έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εµβολιασµό τους.

Μάλιστα, περισσότεροι από 16.000 ανοσοκατεσταλµένοι ασθενείς στη χώρα µας έχουν ήδη λάβει την τρίτη, αναµνηστική δόση του εµβολίου κατά του SARS-CoV-2.



Τα επίσημα στοιχεία

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έδωσε την περασµένη Δευτέρα στη δηµοσιότητα ο γενικός γραµµατέας Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεµιστοκλέους, στην ηλικιακή κατηγορία των 35-39 ετών έχει ολοκληρώσει τον εµβολιασµό του το 60,4% επί του συνόλου, στην ηλικιακή κατηγορία των 30-34 ετών το 60%, στην κατηγορία των 25-29 ετών το 59,7%, στην κατηγορία των 18-24 το 51,3%, στην κατηγορία των 15-17 το 30%, το οποίο αντιστοιχεί σε 98.000 εφήβους, και στην ηλικιακή κατηγορία των 12-14 ετών έχει εµβολιαστεί το 17,44%, το οποίο αντιστοιχεί σε 56.000 παιδιά.



Ιδιώτες γιατροί

Την ίδια στιγµή, ιδιώτες γιατροί έχουν ήδη διενεργήσει περισσότερους από 1.650 εµβολιασµούς κατά του νέου κοροναϊού, εκ των οποίων οι 436 στα ιδιωτικά τους ιατρεία και οι 1.187 κατ’ οίκον, ενώ έχουν κατατεθεί µέχρι σήµερα, συνολικά, περισσότερες από 10.500 αιτήσεις για κατ’ οίκον εµβολιασµό και έχουν ήδη εµβολιαστεί περισσότεροι από 8.500 κατάκοιτοι συνάνθρωποί µας, µε τη συνδροµή των Κινητών Μονάδων των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ της χώρας µας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε τα σχετικά στοιχεία και τις µετρήσεις εκ µέρους της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, η µεγάλη σηµασία του εµβολιασµού κατά του νέου κοροναϊού αποδεικνύεται και τεκµηριώνεται από το γεγονός της «απόλυτης αρνητικής συσχέτισης», η οποία παρατηρείται συστηµατικά µεταξύ του επιπέδου του εµβολιασµού µιας περιοχής και του συνολικού αριθµού των νέων µολύνσεων από SARS CoV-2 στην ίδια περιοχή.

Με απλά λόγια, όσο αυξάνεται το ποσοστό του εµβολιασµού των κατοίκων µιας περιοχής της χώρας µας, τόσο µειώνεται ο συνολικός αριθµός των νέων µολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στην ίδια περιοχή.



Κόκκινες περιοχές

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δυτική Αττική, όπως επίσης οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εµφανίζουν µειωµένα ποσοστά εµβολιασµού, κάτω από το 50% επί του συνόλου του πληθυσµού τους, µε αποτέλεσµα αυτές οι περιοχές να καταγράφουν ιδιαιτέρως αυξηµένα κρούσµατα του COVID-19.


Παιδιά και έφηβοι

Σε ερωτήσεις και εύλογες απορίες σχετικά µε τον εµβολιασµό των παιδιών και των εφήβων κατά του νέου κοροναϊού απάντησαν την περασµένη εβδοµάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, οµότιµη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Παθολογίας Λοιµώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια ενηµερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε διαδικτυακά το υπουργείο Παιδείας.



Όπως υπογράµµισαν, «ο εµβολιασµός µειώνει σηµαντικά την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει, να νοσήσει, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από τον COVID-19, ακόµα και µε τη µετάλλαξη Δέλτα. Ο ιός είναι πιο αφιλόξενος στον οργανισµό των εµβολιασµένων. Ακόµα και να κολλήσουν, θα το µεταδώσουν λιγότερο στους γύρω τους».


Οι μεταλλάξεις

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασαν, αυτό που αυξάνει τις µεταλλάξεις είναι ο αριθµός των ανεµβολίαστων.

Τα σχετικά επιδηµιολογικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, µάλιστα, δείχνουν αύξηση των περιστατικών σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-17 ετών από τον περασµένο Ιούλιο, καθώς και αύξηση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράµµισε σχετικά ότι «η σοβαρότητα της νόσου δεν φαίνεται να αυξάνεται, αλλά η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν µένει σε πολιτεία µε χαµηλά ποσοστά εµβολιασµού».



Αύξηση τον Ιούλιο

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισµού Δηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), στην Ελλάδα τα κρούσµατα του νέου κοροναϊού στις ηλικιακές κατηγορίες των 4-18 ετών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά όχι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι.

«Η µετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να “χτυπά” περισσότερο τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, έχουµε αυξηµένο αριθµό κρουσµάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της µετάλλαξης Δέλτα, της αυξηµένης κινητικότητας της συγκεκριµένης ηλικιακής οµάδας και του εµβολιασµού των µεγαλύτερων ηλικιών».

Σχετικά µε τυχόν ανεπιθύµητες ενέργειες, οι δύο καθηγήτριες αναφέρθηκαν στη σπάνια επιπλοκή µυοκαρδίτιδας στα εµβόλια mRNA.

Αφορά πρωτίστως αγόρια ηλικίας 16-29 χρόνων και εµφανίζεται κυρίως τις πρώτες ηµέρες µετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.


Η μελέτη

Όπως προκύπτει από αµερικανική µελέτη, αν εµβολιαστούν ένα εκατοµµύριο αγόρια ηλικίας 12-17 ετών, προλαµβάνονται πάνω από 5.000 λοιµώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, 70-79 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 2 θάνατοι, ενώ 50-60 αγόρια ηλικίας 12-17 ετών πιθανόν να έχουν επιπλοκή µε µυοκαρδίτιδα.

Μεταξύ άλλων, οι δύο καθηγήτριες ανέφεραν πως:
  • Τα εµβόλια mRNA παραµένουν στον οργανισµό ελάχιστες ηµέρες και αποβάλλονται, ενώ δεν µπορούν να ενοχοποιηθούν για µακροχρόνιες παρενέργειες.
  • Δεν επηρεάζεται το γενετικό υλικό από τα mRNA εµβόλια, επειδή αυτό δεν έχει σχέση µε το DNA του πυρήνα.
  • Καµία επιπλοκή δεν έχει παρατηρηθεί στην ανάπτυξη, στη γονιµότητα των αγοριών και των κοριτσιών ή στην έµµηνο ρύση των κοριτσιών.
  • Οι αλλεργίες, ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και άλλες παθήσεις δεν εµποδίζουν τον εµβολιασµό.
  • Το ενδεχόµενο να εµφανιστεί αιφνίδιος θάνατος είναι σπάνιο και δεν πρέπει να συνδέεται µε την εφαρµογή του εµβολιασµού.