«Ο σεισμός στο Ηράκλειο έγινε σε ένα άγνωστο ρήγμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, ενώ εκτίμησε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Με αφορμή τον σεισμό στην Κρήτη, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε: «Ο σεισμός είναι 6 βαθμοί άρα ένα κλασικό τυπικό εξάρι του ελληνικού χώρου το οποίο έγινε σε ένα λίγο πολύ άγνωστο ρήγμα. Μιλάμε για ένα ρήγμα το οποίο ήταν άγνωστο σε μια περιοχή που έχει σημαντικά ρήγματα πιο ανατολικά και πιο δυτικά αλλά και στο κέντρο της Λεκάνης του Ηρακλείου δεν έχει κάτι σημαντικό όπως έχουν δείξει οι έρευνες άρα στην πραγματικότητα καλυμμένο κάτω από τα ιζήματα, αόρατο, το οποίο έφτασε ο καιρός του να δώσει κάποιο σεισμό».

«Όλο το καλοκαίρι είχαμε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα και ήρθε η ώρα του να δώσει κάποιο σημαντικό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο σεισμολόγος επισήμανε ότι είναι εντελώς απίθανο να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από τον κύριο σεισμό. «Είναι σχεδόν αδύνατο το ίδιο ρήγμα να ενεργοποιηθεί, υπάρχουν γειτονικά ρήγματα που υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να δώσουν κάποια σεισμική δραστηριότητα αλλά το ίδιο ρήγμα έχει πρακτικά εξοφλήσει το δυναμικό του», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το πρόβλημα είναι ότι κομμάτια που δεν θα έχουνε σπάσει και θα σπάσουν τις επόμενες μέρες δίνοντας μετασεισμούς πολλοί από τους οποίους, μπορεί να είναι ισχυροί. Μπορεί να φτάσουν σε ένα μέγεθος 5,5 και κατά συνέπεια ένα 5,5 ή ένα 5,2 μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ένα κτήριο το οποίο είναι ήδη καταπονημένο στην περιοχή», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν αυτός ο σεισμός ενδέχεται να «ξυπνήσει» κάποιο άλλο ρήγμα, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Εκεί κοντά υπάρχουν άλλα ρήγματα τα οποία είναι σημαντικά και τα οποία έχουν πάρα πολύ καιρό να κάνουν σεισμούς συνεπώς υπάρχει ένα πολύ μικρό τέτοιο ενδεχόμενο αλλά επειδή είναι πολύ απίθανο αυτό σαν ενδεχόμενο η κύρια μας σημασία και προσοχή πρέπει να δοθεί στην ίδια περιοχή. Οι μετασεισμοί που θα κρατήσουν όλη την εβδομάδα και για μήνες μετά με μικρότερη συχνότητα είναι αυτοί που δημιουργούν και το κύριο πρόβλημα».

«Δηλαδή το πρόβλημα του ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να μην κατοικηθούν τα κτήρια προτού ολοκληρωθεί η ακολουθία και ελεγχθούν από μηχανικό αν έχουν εμφανίσει βλάβες και αυτό είναι που κάνει την κατάσταση δύσκολη», εξήγησε.