Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στο Twitter ανακοινώνει πως η Άγκυρα για μία ακόμη φορά παρεμβαίνει στην Θράκη και θέτει θέμα σχετικά με την μειονότητα.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για περιορισμό των θρησκευτικών καθηκόντων των μαθητών της «τουρκικής μειονότητας».

Αφορμή για την παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε η υπ’ αριθμ. Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021 οδηγία της περιφερειακής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την οποία καλούνται οι διευθυντές των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  Έβρου και Ροδόπης για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του εγκεκριμένου ωρολογίου προγράμματος όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας χωρίς καμία παρέκκλιση. Η οδηγία ερμηνεύτηκε ότι συμπεριλαμβάνει και την Παρασκευή, ιερή ημέρα μεσημεριανής προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρει: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση που περιορίζει τους μαθητές που σπουδάζουν στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τους καθηγητές να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».