Ο Διευθυντής του Ναυτικού Νοσοκομείου, επεμβατικός καρδιολόγος, κος Σπύρος Παπαϊωάννου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζακαρέλη, και αποσαφήνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα ουσιαστικά βοηθούν τον οργανισμό να δημιουργήσει μία παθητική ανοσία, όταν νοσεί ήδη σε πρώιμα στάδια,και κυρίως χορηγείται κι είναι αποτελεσματικό σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αντιθέτως, ο εμβολιασμός χορηγείται σε υγιείς,που δε νοσούν, και «προετοιμάζει» το έδαφος για μια πιθανή μελλοντική μόλυνση.

Ειδικότερα, δήλωσε:

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα για να το πούμε εκλαϊκευμένα είναι αντισώματα τα οποία χορηγούνται έτοιμα στον οργανισμό και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Χορηγούμε στον οργανισμό ανοσία, δηλαδή παράγεται παθητική ανοσία στον οργανισμό με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται καλύτερα ο ιός. Η χρησιμότητά τους και η κλινική τους εφαρμογή γίνεται στην αρχή της νόσου ή στα πρώιμα στάδια της νόσου. Η αποτελεσματικότητα τους είναι κυρίως όταν δίνεται στο αρχικό στάδιο της πάθησης και κυρίως χορηγούμε στα άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είναι πολύ υψηλού κινδύνου, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το ανοσιακό τους και αμυντικό τους σύστημα.

Το θέμα του εμβολιασμού είναι διαφορετικό από το θέμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το εμβόλιο χορηγείται ενώ ο οργανισμός είναι υγιής και αυτό για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τον οργανισμό από την επίθεση του κορονοϊού. Τα μονοκλωνικά αντισώματα δρουν περισσότερο θεραπευτικά στο αρχικό στάδιο και δίνονται σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, διότι δεν μπορούμε να χορηγούμε σε όλους. Είναι ακριβή η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, να σκεφτείτε ότι μια δόση στοιχίζει περίπου στα 1.000$ ενώ ένα εμβόλιο μπορεί να στοιχίζει περίπου 3 έως 10$. Άρα δεν μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα το σύστημα υγείας χορηγώντας σε όλους μονοκλωνικά αντισώματα, το δίνουμε στοχευμένα σε ένα ιδιαίτερο γκρουπ ασθενών οι οποίοι πάσχουν. Τα εμβόλια όμως μπορούμε να τα χορηγήσουμε σε όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων. Είναι ασφαλή, είναι αποτελεσματικά και πρέπει να δίνονται για να προστατευτούμε πριν κολλήσουμε τον ιό.

Επειδή τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπουν στη ελεύθερη αγορά μπορεί κάποιος,αν μπορεί να διαθέσει αυτό το χρηματικό ποσό, από τη στιγμή που έχει διαγνωστεί με κορονοϊό, να πει «χορηγήστε μου μονοκλωνικά αντισώματα σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό»,αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνεται ανεξέλεγκτα και σε όλους τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από covid».