Η πορεία το κοροναϊού προβληματίζει του ειδικούς,καθώς κάθε μέρα έχουμε νέες μολύνσεις. Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων το 24% αφορά διαγνώσεις παιδιών κι εφήβων ηλικίας 4 έως 18 ετών σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου.

Ο ΕΟΔΥ γνωστοποιεί πως το ποσοστό αυτό εμφανίζει αύξηση 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και με βάση τον συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων κορωναϊού, που καταγράφηκαν στη χώρα.

Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί στα παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξέλιξης των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών, που έδωσε ο ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία του καλοκαιριού, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί στα παιδιά αυτών των ηλικιών,που κατά το πλείστον δεν είναι εμβολιασμένα, ανεξάρτητα από την λειτουργία των σχολειών.

Το διάστημα μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου,είναι χαρακτηριστικό, πως ο αριθμός κρουσμάτων κορωναϊού σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα, κατά προσέγγιση, σε 522 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε, παρόλο που τα σχολεία παρέμεναν ακόμη κλειστά.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό επί των συνολικών κρουσμάτων κορωναϊού που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% το τρίμηνο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου,σε 24.2% σήμερα.

Επίσης, ο μέσος όρος κρουσμάτων κορωναϊού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές Αυγούστου σε σύγκριση με την εικόνα που καταγράφεται τώρα.

πινακας_22

Τα σχολεία δεν επηρέασαν τη διάδοση του κορωναϊού

Ο ΕΟΔΥ τονίζει,ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείωνδεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοαϊού,που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών,σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

Ειδικότερα, ενώ κατά την διεξαγωγή του πρώτου self test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1.178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια της διεξαγωγής του δεύτερου self test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1.137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς ο φονικό ιός μολύνει πρωτίστως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, επομένως κατ' εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ,παιδιά έως 11 ετών, και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, δηλαδή παιδιά κι εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.

Επιπρόσθετα, έχουμε μεγάλη αύξηση εργαστηριακών ελέγχων,αλλά και self test στους μαθητές. Ενώ,το καλοκαίρι δεν διεξαγόταν συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, αντιθέτως με σήμερα που έχουμε τακτικούς και συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει τους ασυμπτωματικούς, που μέχρι σήμερα δεν εντοπίζονταν.

«Ποδαρικό» με την νέα σχολική χρονιά - Κλείνουν τα πρώτα τμήματα

Παράλληλα, δύο τμήματα Δημοτικού σχολείου Νεάπολης-Συκεών,στη Θεσσαλονίκη «έκαναν ποδαρικό», καθώς είναι τα πρώτα που κλείνουν μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Την μία μέρα το ένα τμήμα και την επόμενη το δεύτερο, μπήκαν σε αναστολή,εξαιτίας πολλών κρουσμάτων κορωναϊού.

Σύμφωνα με το τοπικό ενημερωτικό site voria.gr, από την Τρίτη ανεστάλη η λειτουργία τμήματος της Δευτέρας Τάξης (Β2), καθώς εντοπίστηκαν θετικά 11 από τα 20 παιδιά, ενώ σήμερα τμήμα της Τρίτης Τάξης (Γ2) του ίδιου σχολείου ανέστειλε και αυτό τη λειτουργία του, καθώς διαγνώσθηκαν 12 κρούσματα θετικά από τους 23 μαθητές  του τμήματος.