Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης εξέφρασε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για ασυνήθιστη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στην πόλη, ενώ διερωτήθηκε τι θα συμβεί όταν το φθινόπωρο επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία υγειονομικών και εκπαιδευτικών από τους αρνητές των εμβολίων.

Τέλος σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων ώστε να μην υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Καπραβέλου στα Παραπολιτικά 90,1 

Για τις απειλές που δέχονται από τους αρνητές, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης επισήμανε: «Αυτό που βλέπουμε εμείς με το που έρχονται οι ασθενείς αυτοί οι οποίοι δεν πιστεύουν ουσιαστικά στην πανδημία ή στον κίνδυνο, δηλαδή έχουν άγνοια κινδύνου διότι έρχονται και διαπραγματεύονται τη θεραπεία τους δηλαδή την κλιμάκωση της θεραπείας τους, και βλέπουμε ότι δεν έχουν ένα επίπεδο είτε πολιτιστικό είτε νομικό ούτως ώστε να υπερασπιστούν με κάποιο τρόπο αυτό που θέλουν. Και από πίσω είναι συνέχεια σε τηλέφωνα και επικοινωνίες με ανθρώπους άγνωστους οι οποίοι προφανώς τους παρακινούν «μην κάνετε εκείνο, μην κάνετε το άλλο», και επικαλούνται τον εισαγγελέα».

Για την χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε: «Χθες τρομάξαμε να βγάλουμε την εφημερία, 22 διασωληνωμένοι ασθενείς covid και 17 ασθενείς non covid δηλαδή ένα σύνολο 100%. Η πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας σε covid περιστατικά είναι ασυνήθιστη. Είμαστε στο τέλος του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη οι εστίες συνωστισμού δηλαδή και τα σχολεία ακόμη δεν έχουν δώσει τα κρούσματα και οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ, και οι γιορτές που θα έρθουν από εδώ και πέρα που υπάρχει ένας συνωστισμός, ο καιρός που αγριεύει σιγά-σιγά και οι συναθροίσεις θα γίνονται σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή αν αυτή τη στιγμή που είναι σχεδόν καλοκαιράκι νοιώθουμε αυτή την πίεση στο σύστημα υγείας, σε βαρύτατα περιστατικά, σκεφτείτε τι θα γίνει αν τα κρούσματα αυξηθούν».

Ερωτηθείς τι θα ζητούσε από την πολιτεία για την προστασία των υγειονομικών από τους αρνητές, απάντησε: «Το θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τα οποία είναι και η προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει να ανασκευαστεί με τη λογική της προστασίας ανθρώπων που με τις συμπεριφορές τους συμμορφώνονται στους κανόνες τους υγειονομικούς όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για την κοινωνια. Σοκαρίστηκα που είδα διευθυντές σχολείων να οδηγούνται σε αστυνομικά τμήματα προσπαθώντας να εφαρμόσουν τους νόμους και τους κανόνες τους υγειονομικούς, είναι αδιανόητο. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι που φοβούνται διότι χάθηκαν ασθενείς και ήδη διερευνούν δικηγόροι τα πιθανά παραπτώματα γιατρών, αποζημιώσεις κλπ. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι τους συνέβη και στρέφονται εναντίον των γιατρών. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει σε βάρος γιατρών επειδή δεν καταφέρανε να σώσουνε τον ασθενή τους...».

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα πρέπει να παρθούνε στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε: «Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε πάλι τις εφιαλτικές στιγμές του Νοεμβρίου και το Οκτωβρίου του ’20, αν δεν θέλουμε να πάρουμε οριζόντια μέτρα περιορισμού της κινητικότητας θα πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων και αυτά τα φαινόμενα και οι απόψεις οι επικίνδυνες που υπάρχουν να περιχαρακωθούν και να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε ναι μεν στη δημοκρατία μπορεί ο καθένας να λεει ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Διότι αυτό που γίνεται με την υπονόμευση γιατί έτσι τη βλέπω εγώ, των βασικών υγειονομικών κανόνων θα μας οδηγήσει σε έκρηξη της πανδημίας και σε περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα. Ο Οκτώβρης θα είναι ένα μήνας καθοριστικός για το τι θα συμβεί τον Νοέμβρη».

«Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την πίεση στο σύστημα υγείας πλέον, είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις μεγάλες υγειονομικές ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.