Στα κεντρικά γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα βρεθούν εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προκειμένου να προεδρεύσουν, από κοινού με τον περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα, σε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή 14 δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, και της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η επιδημιολογική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στο σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ιδιαιτέρως στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί επίσης στην ανησυχητική επιδημιολογικά κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Ξάνθης και Καστοριάς, για τις οποίες η ειδική επιστημονική επιτροπή του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID – 19 σήμανε την Τρίτη “κόκκινο συναγερμό”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης κατέγραψε τη Δευτέρα 30 κρούσματα του νέου κοροναϊού ανά 100.000 κατοίκους, ενώ την Τρίτη η αναλογία αυξήθηκε στα 40 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, με τον ρυθμό της αύξησης της διασποράς του κοροναϊού να αποτελεί το πρωταρχικό στοιχείο, το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς επιστήμονες και την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πολύ αυξημένη εμφανίζεται η διασπορά του νέου κοροναϊού στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας και Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας κατέγραψε την Τρίτη 62,06 κρούσματα του νέου κοροναϊού ανά 100.000 κατοίκους, η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης 80,02 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και η Περιφερειακή Ενότητα Καστορίας κατέγραψε 83,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Σημειώνεται ότι σήμερα, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου, θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα covid19.gov.gr ο αναθεωρημένος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας μας, με όλες τις αλλαγές τις οποίες εισηγήθηκε την Τρίτη η ειδική επιστημονική επιτροπή του Χάρτη και έχει κάνει αποδεκτές η Πολιτική Προστασία.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στο “κόκκινο” επίπεδο του Χάρτη, στο λεγόμενο “μίνι lockdown”, βρίσκονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Καβάλας, Ευρυτανίας και Αργολίδας.