Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αντιεμβολιαστές ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν περαιτέρω περιστατικά με μηνύσεις εναντίον των εκπαιδευτικών, έστειλαν κυβέρνηση και Δικαιοσύνη.

Οι αντιεμβολιαστές στρέφονται με μηνύσεις σε βάρος εκπαιδευτικών που καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία προς αποφυγή της μετάδοσης της COVID-19 και την προστασία της υγείας των μαθητών -και κατά προέκταση των πολιτών.

Παρέμβαση του Εισαγγελέα

Οι πρόσφατες αντιδράσεις των αντιεμβολιαστών προκάλεσαν την παρέμβαση Εισαγγελέα.

Η Δικαιοσύνη έχει απορρίψει μέχρι στιγμής όλες τις προσφυγές των αρνητών των εμβολίων, θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας να διερευνήσουν και μάλιστα τάχιστα εάν οι ενέργειες των αντιεμβολιαστών-αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και, σε καταφατική περίπτωση, να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει.

«Μπλόκο» και από ΣτΕ

Παράλληλα, το ΣτΕ απέρριψε αίτηση πολιτικής υπαλλήλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία ζητούσε την ακύρωση της υποχρεωτικής διενέργειας self – test στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αναφέροντας πως η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος έθετε σε κίνδυνο τα προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα της υγείας.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματικό το μέτρο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, χωρίς να παραβιάζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές, τονίζοντας πως θα υποστούν συνέπειες του νόμου.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε πως το υπουργείο θα καλύψει τα νομικά έξοδα των δασκάλων και των καθηγητών, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι αντιεμβολιαστές τάσσονται κατά της διενέργειας των self – test στους μαθητές και την υποχρεωτική χρήσης μάσκας στα σχολεία και επιτίθονται στους εκπαιδευτικούς που δεν επιτρέπουν την είσοδο των παιδιών τους.

Πρόβλημα στα πανεπιστήμια

Eν τω μεταξύ, πρόβλημα έχει προκύψει στα πανεπιστήμια, με ορισμένους πρυτάνεις να αρνούνται τη δια ζώσης εκπαίδευση και να τάσσονται υπέρ της τηλεκπαίδευσης, επειδή δεν επιθυμούν ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού των φοιτητών να γίνεται από τους καθηγητές. Εκτιμούν πως το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από σπουδαστές που είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό.

Η διαφωνία των πανεπιστημιακών προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως «η κυβέρνηση θέλει ανοικτά πανεπιστήμια».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι ιδιαιτέρως υψηλά στον χώρο των ΑΕΙ, καθώς πάνω από το 75% των φοιτητών έχει κάνει μία ή δύο δόσεις, όπως το 92% των καθηγητών και το 85% του διοικητικού προσωπικού.