Γενναιότητα, δύναμη, μεγαλείο ψυχής. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με την ηχηρή παρουσία της στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, την περασμένη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, έδωσε ένα μήνυμα θάρρους απέναντι στη στάση δειλίας της 36χρονης Ε.Κ., η οποία κατηγορείται για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και για το πλημμέλημα της απείθειας. Η 35χρονη Ιωάννα θα βρεθεί ξανά στη δικαστική αίθουσα προκειμένου να περιγράψει, το πρωί της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου 2021, καρέ-καρέ τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι από την κατηγορούμενη στις 20 Μαΐου 2020, στην Καλλιθέα.

Η 35χρονη κοπέλα, που είδε τη ζωή της να αλλάζει σε μερικά δευτερόλεπτα, θα ερωτηθεί από την έδρα του δικαστηρίου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η επίθεση σε βάρος της.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, στην πρώτη της κατάθεση στους αστυνομικούς είχε περιγράψει πως, ενώ στεκόταν στην πόρτα του ασανσέρ στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου εργαζόταν, «...είδα ξαφνικά μπροστά μου μια γυναικεία φιγούρα που φορούσε μαύρη προστατευτική μάσκα, η οποία ήρθε κοντά μου, με κοίταξε στα μάτια και, χωρίς να μου πει τίποτα, μου πέταξε στο πρόσωπο κάποιο καυστικό υγρό. Αυτή έφυγε μετά τρέχοντας από τη γυάλινη πόρτα εξόδου προς άγνωστη κατεύθυνση. Εγώ αρχικά κοίταξα την μπλούζα μου, γιατί νόμιζα ότι μου έριξε καυτό καφέ, αλλά μετά άρχισε να μυρίζει άσχημα και μου φάνηκε ότι είναι κάποιο καυστικό υγρό, γιατί κατάλαβα ότι ήταν παχύρευστο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τρέξω αμέσως στο απέναντι φαρμακείο, ενώ παράλληλα ούρλιαζα από τους πόνους για βοήθεια. Αισθανόμουν εκείνη τη στιγμή να πρήζεται το πρόσωπό μου και τα χέρια μου να καίνε. Οταν έφτασα στο φαρμακείο, άρχισα να φωνάζω για βοήθεια και να λέω στη φαρμακοποιό ότι κάποιος πέταξε κάτι καυστικό στο πρόσωπό μου...».

Από τότε άρχισε ο εφιάλτης για την Ιωάννα, η οποία έχει υποβληθεί σε εννέα χειρουργικές επεμβάσεις και έπεται συνέχεια. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επικοινώνησε με τον δικηγόρο της, Απόστολο Λύτρα, και διαβεβαίωσε ότι θα παρασχεθεί στην Ιωάννα κάθε δυνατή διευκόλυνση για την αποκατάσταση της υγείας της.

Κατά της διάρκεια της δίκης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2022, οπότε και λήγει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης, κρίσιμα ερωτήματα ψάχνουν απαντήσεις, με βασικότερο όλων το ποιο ήταν το ακριβές κίνητρο της 36χρονης Ε.Κ. Στο «στόχαστρο» δικαστών και ενόρκων θα τεθούν θολά σημεία της υπόθεσης, όπως πόσο διάστημα σχεδίαζε την επίθεση η κατηγορούμενη, εάν είχε συνεργό, καθώς και με ποιον τρόπο προμηθεύτηκε το βιτριόλι. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα με το οποίο στάλθηκε η 36χρονη στο εδώλιο, έδρασε μόνη της, λόγω της εμμονής που είχε αποκτήσει με την Ιωάννα.

Το φυτώριο

Το Δικαστικό Συμβούλιο, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, Γιώργου Νούλη, δέχεται στο σκεπτικό του ότι η 36χρονη προμηθεύτηκε το βιτριόλι δύο ημέρες πριν από την επίθεση στην Ιωάννα από κατάστημα χημικών. Κρίσιμη για αυτό το θέμα εκτιμάται ότι θα είναι η κατάθεση μάρτυρος η οποία βρισκόταν στις 18 Μαΐου 2020 σε ανθοπωλείο-φυτώριο στην Καλλιθέα για να αγοράσει διάφορα φυτά. Εκεί, η μάρτυρας είδε μία γυναίκα η οποία ζητούσε να της δώσουν βιτριόλι. Η μάρτυρας θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα του δικαστηρίου εάν αυτή η γυναίκα είναι η 36χρονη κατηγορούμενη.

Σημαντική κατάθεση θεωρείται ότι είναι και αυτή γείτονα της Ιωάννας, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2020 είδε μια ύποπτη γυναίκα να κινείται στην περιοχή και να παρακολουθεί την πολυκατοικία όπου διέμενε η 35χρονη. Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκάλεσε η απουσία από τη δίκη του 41χρονου άνδρα ο οποίος διατηρούσε ερωτική σχέση με την 36χρονη και φέρεται να ήταν ο λόγος που η κατηγορούμενη απέκτησε εμμονή με την Ιωάννα. Βέβαια, το εάν ήταν αυτός ο λόγος της επίθεσης ή κρύβεται κάποια άλλη αιτία θα εξεταστεί από το δικαστήριο.

Στο «μικροσκόπιο» του δικαστηρίου θα τεθούν και όλες οι συνομιλίες της 36χρονης, οι εμμονές της με μέντιουμ και χαρτορίχτρες αλλά και οι κινήσεις της πριν και μετά την επίθεση στην Ιωάννα, προκειμένου, όπως είπε και ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.