«Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες λέγοντας ότι οι αρνητές δεν θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο.

Ακόμη ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία μπορούν να αυξηθούν στα 2.800.

Τέλος επισήμανε πως την ερχόμενη Δευτέρα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Θεμιστοκλέους στα Παραπολιτικά 90,1


Για τους εμβολιασμούς, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε: «Δεν αστραφτείς το βράδυ, δεν εκπέμπεις 5G, δεν αλλάζει το DNA σου και δεν μπορούν να σε ανιχνεύσουν στα Bluetooth. Το εμβόλιο κάποιος πρέπει να το κάνει για να προστατευτεί ο ίδιος, για να προστατεύσει τα πρόσωπα τα οποία αγαπάει και για να κτίσουμε τείχος ανοσίας. Η απάντηση όμως είναι σαφής είναι για να προστατεύσει την υγεία του. Κάποια στιγμή θα πρέπει ακόμη κι αυτοί που είναι λίγο διστακτικοί, όχι γιατί είναι αντιεμβολιαστες, αυτούς δεν θα τους πείσουμε να το πούμε ξεκάθαρα, αυτοί που είναι διστακτικοί γιατί φοβούνται ή έχουν κάποιες δεύτερες σκέψεις θα πρέπει να αντιληφτούν ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες όλοι μας είτε θα εμβολιαστούμε είτε θα νοσήσουμε.

«Όποιοι έχουν δεύτερες σκέψεις θα πρέπει να τα βάλουν στη ζυγαριά τι μπορω να πάθω αν εμβολιαστώ, τι μπορω να πάθω εάν νοσήσω. Ειδικά αν αυτο το αντιληφθεί καποιος που είναι άνω των 60 ετών που εκεί είναι συντριπτική η διαφορά, εκεί κινδυνεύει η ζωή του, κινδυνεύει να νοσηλευτεί, είναι φοβερό αυτό το long covid σύνδρομο το οποίο περιγραφούν όλοι. Αλλάζει η ζωή σου μετά τον κοροναϊό. Ας μπει κανείς σε αυτή τη ζυγαριά και καθένας αποφασίζει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις δημοσιεύσεις για τα συντριπτικά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Αττική από ότι στη Δυτική, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Δεν ισχύει. Μπείτε στο covid19.gov.gr και θα δείτε τα ποσοστά εκεί που υπάρχουν και θα δούμε τις περιφερειακές ενότητες που είναι πιο χαμηλά. Δεν υπάρχει αυτό το τεράστιο χάσμα. Υπάρχουν περιοχές που ειναι καλύτερες, υπάρχουν περιοχές που είναι χειρότερες αλλά δεν υπάρχει αυτή η διαφορά του 40%. Και είναι και εκεί που επικεντρωνόμαστε και προσπαθούμε να βρούμε τα αίτια γιατί αν βρεις γιατί έχεις μια περιοχή χαμηλότερη από μια άλλη περιοχή μπορεί να γίνουν στοχευμένες κινήσεις έτσι ώστε να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Χαμηλή περιοχή για παράδειγμα είναι η Ευρυτανία, επίσης η Δυτική Αττική είναι από τις χαμηλές περιοχές, δεν έχει όμως αυτό το πολύ μεγάλο χάσμα. Έχουμε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα...».

«Έχουμε πάει σχεδόν παντού αυτό που βλέπουμε ειδικά στην επαρχία αν οι τοπικοί παράγοντες και η εκκλησία είναι υπέρ του εμβολιασμού έχουμε εξαιρετικά ποσοστά εμβολιασμού. Αν αυτοί δεν είναι μαζί μας τότε υπάρχει θέμα και έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφερόμενος στα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε: «Η δυναμικότητα του συστήματος παραμένει πάρα πολύ υψηλή δηλαδή αυτή τη στιγμή λειτουργούμε περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, εντός 48 ωρών μπορούμε να τα κάνουμε 2.800 και από τους 75 χιλιάδες εμβολιασμούς που είναι η ημερήσια δυναμικότητα μπορούμε να το πάμε στους 140 χιλιάδες. Εμείς σαν Επιχείρηση Ελευθερίας από εδώ και πέρα έχουμε να εμβολιάσουμε άλλο ένα 10-20% στην καλύτερη περίπτωση και τις τρίτες δόσεις άρα υπάρχει ένας προγραμματισμός στο δικό μας σχεδιασμό πότε ανοίγουμε και πότε μειώνουμε τις δυνάμεις μας».

Ερωτηθείς πότε ανοίγει η τρίτη δόση για όλους και στους πόσους μήνες θα γίνεται η τρίτη δόση, απάντησε: «Περιμένουμε τις τελευταίες διευκρινήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα τ’ ανακοινώσουμε την ερχόμενη Δευτέρα όλες τις λεπτομέρειες. Μιλάμε για άτομα 60 και άνω και ίσως και στους υγειονομικούς. Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν όλα αυτά και το χρονοδιάγραμμα και πως θα γίνει. Δεν είναι κάτι το οποίο θα καθυστερήσει. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μας καθορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες, κινούνται στους 6μήνες από μια ηλικία και πάνω και θα το εφαρμόσουμε αρκετά γρήγορα. Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι έχουμε ήδη ανοίξει τους ανοσοκατασταμένους και θα προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους».

Ερωτηθείς αν έχουν αυξηθεί οι ρυθμοί των εμβολιασμών των παιδιών 12-17 λόγω των παιδιάτρων, επισήμανε: «Οι παιδίατροι για θα πάρουν εμβόλια τα ιατρεία τους, όσοι θέλουν, θα μπουν αρχές Οκτωβρίου. Τα παιδιά συνεχίζουν να εμβολιάζονται, είναι οι ομάδες που μας τροφοδοτούν γιατί ακόμα και αυτή τη στιγμή έχουμε 15 με 20 χιλιάδες νέα ραντεβού να μπαίνουν κάθε μέρα άρα αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό σε ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας είμαστε στο 1, κάτι% που προστίθεται αλλά αυτό που μας τροφοδοτεί αυτή τη στιγμή είναι κυρίως οι νεαρότερες ηλικίες κάτω των 35 που μας δίνουν και τα ραντεβού. Όσο μικρότερη είναι η ηλικιακή ομάδα τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στα νέα ραντεβού. Κάθε μέτρο παίζει το ρόλο του αλλά αυτό που έχουμε δει από την αρχή είναι ότι κάθε ηλικιακή ομάδα θέλει το χρόνο της για να ανέβουν τα ποσοστά».

Για την τρίτη δόση του εμβολίου, ανέφερε: «Το εμβόλιο που υπάρχει τώρα καλύπτει και την μετάλλαξη Δέλτα, δεν κινούνται οι εταιρείες στο να βγάλουν εμβόλιο που να καλύπτει τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα έχει ένα πολύ καλό ποσοστό, απλώς είχαμε συνηθίσει να έχουμε 95% είναι λίγο λιγότερο στη μετάλλαξη Δέλτα αλλά παραμένει σε ένα υψηλό ποσοστό προστασίας. Δεν κινούνται οι εταιρείες να βγάλουν διαφορετικό εμβόλιο. Η τρίτη δόση θα γίνει με εμβόλια MRNA. Όλα θα διευκρινιστούν τη Δευτέρα».