Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε παιδιά, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ ένα στα τρία νέα κρούσματα αφορά σε ανήλικους.

Εντείνεται η ανησυχία

Οι χαρούμενες φωνές των μαθητών στα ανοιχτά σχολεία δεν καθησυχάζουν γονείς κι εκπαιδευτικούς. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ εντείνουν την αγωνία, καθώς 1 στα 3 κρούσματα covid αφορά ανήλικους, καθώς 805 την Τρίτη και 567 την Τετάρτη είναι οι μολύνσεις σε παιδιά και εφήβους έως 17 ετών.

«Έχουμε τρεις θανάτους σε πολύ μικρά παιδιά, 30 θανάτους για άτομα κάτω των 39 ετών. Σε παιδί 15 χρονών βάλαμε απινιδωτή μετά από κοροναϊό» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Εφιαλτικές» προβλέψεις

Οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους τέσσερις, 12-18 ετών θα έρθει σε επαφή με τον ιό, θα νοσήσουν 30 με 50.000 μαθητές, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία 300 με 500 παιδιά. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «100% δεν υπάρχει τίποτα στην ιατρική. Εγώ αν είχα παιδιά σε αυτή την ηλικία θα τα εμβολίαζα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν είναι ανεμβολίαστα» . Οι μάσκες δεν βγαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια, ωστόσο στις περισσότερες τάξεις ο αριθμός των μαθητών δεν επιτρέπει αποστάσεις στα θρανία, ενώ την ίδια ώρα οι γονείς των μικρότερων συνωστίζονται έξω από τα σχολεία.

Στο τραπέζι πάντως των ειδικών και του υπουργείου Υγείας βρίσκεται και ειδικός σχεδιασμός με αξιοποίηση και του ιδιωτικού τομέα εαν παρουσιαστεί ανάγκη για την νοσηλεία αυξημένου αριθμού παιδιών.

Το σχέδιο για την τρίτη δόση του εμβολίου

Η πρώτη φάση για την χορήγηση της τρίτης δόσης είναι σε εφαρμογή ήδη και αφορά στον εμβολιασμό ανοσοκατασταλμένων και ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ή πρόσφατα αντιμετώπισαν σοβαρές ασθένειες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ακολουθήσουν οι άνω των 60 ετών και μετά οι υγειονομικοί οι οποίοι άλλωστε εμβολιάστηκαν από τους πρώτους.

Μετά η πλατφόρμα θα ανοίξει για το γενικό πληθυσμό και για όσες και όσους έχει παρέλθει 8μηνο από τη 2η δόση. Μάλιστα εκτιμάται ότι ακόμα και σε ένα μήνα από σήμερα είναι εφικτό να αρχίσει να εμβολιάζεται με 3η δόση ο γενικός πληθυσμός.

Αξίζει να τονισθεί ότι η 3η δόση θα γίνει με εμβόλια mRNA και φυσικά για όσους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, θα είναι και την αναμνηστική δόση.