Η τελετή αναχωρήσεως της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) για τη φίλη Αραβική χώρα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου

Παρόντες επίσης στην τελετή ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Απριλίου 2021 υπεγράφη στην πρωτεύουσα Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η «Συμφωνία Διευθετήσεως Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας», από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Σαουδάραβα ομόλογό του, παρουσία και του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Διάθεση πυροβολαρχίας «Patriot

Βάσει της προαναφερθείσης συμφωνίας προβλέπεται η συγκρότηση της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλήμάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς “Patriot”, σκοπός της οποίας είναι «η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept)» συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ και πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών ενέργειας της φίλης χώρας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.



Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής ο ΥΕΘΑ και απευθυνόμενος προς τα μέλη της αποστολής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «…Η παρουσία σας εκεί έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας. Θα εκπροσωπείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των Συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα μέσω της παρουσίας σας εκεί, σφυρηλατούμε νέους, ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μας και προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτά που θα προσφέρετε, αλλά και η επιχειρησιακή εμπειρία που θα αποκτήσετε αποτελούν πολύτιμη επένδυση για το μέλλον».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «…η αποστολή θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να το αποδείξετε εκ νέου και μάλιστα έξω από τα σύνορα της χώρας. Με τον επαγγελματισμό σας λοιπόν και την αίσθηση του καθήκοντος μάς κάνετε όλους υπερήφανους, εκτελώντας αποστολή στο ακέραιο. Εκτελέστε λοιπόν κι αυτή στο ακέραιο».



Επι τάπητος το οικονομικό θέμα των αποζημιώσεών

Δεν παρέλειψε δε να θέσει και το οικονομικό θέμα των αποζημιώσεών τους επί τάπητος σημειώνοντας επί λέξει: «…Μην παραλείψω να αναφέρω ότι σήμερα το πρωί έγινε η τελευταία επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα και τα μέλη που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή να αμειφθούν όπως πρέπει, όσοι συμμετέχουν σε αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό. Επομένως διπλασιάστηκε το ποσοστό που είχε αρχικά προβλεφθεί της αμοιβής σε σχέση με το 100%. Νομίζω ότι είναι καλή εξέλιξη, αλλά και απόδειξη πως εν συνόλω η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τη σημασία της αποστολής αλλά και την ποιότητα του προσωπικού που θα πάει εκεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να εκτελέσει στο ακέραιο την αποστολή προς όφελος της χώρας, αλλά και των συμμαχιών της, καθώς και της γενικότερης ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

Τι είπε ο Στρατηγός Φλώρος στο χαιρετισμό του

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος στο χαιρετισμό του, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ιστορική σημασία της αποστολής που σκοπό έχει την διατήρηση της ειρήνης και την προάσπιση της παγκόσμιας ασφάλειας. Αναφέρθηκε επίσης στον θετικό αντίκτυπο που έχει η εν λόγω αποστολή για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδος, καθώς και στα οφέλη για την ΠΑ από τη συμμετοχή της σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το προσωπικό των ΕΔ της Σαουδικής Αραβίας και των έτερων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό.

Επεσήμανε ότι η αποστολή της πυροβολαρχίας στη Σαουδική Αραβία αποτελεί το επιστέγασμα των άριστων σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες και της οπτικής τους για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμβάλλοντας από κοινού στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις κοινές στρατιωτικές δράσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δύο χώρες, όπως οι συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των ασκήσεων «Falcon Eye I» και «Falcon Eye II», η ανταλλαγή επισκέψεων των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, η πρόσφατη τοποθέτηση Ακόλουθου Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά, καθώς και η επανατοποθέτηση Έλληνα Ακολούθου Άμυνας στο Ριάντ, που σηματοδοτούν την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ποιοι παραβρέθηκαν στην τελετή

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Δρ. Σαάντ Αλαμάν, o Πρέσβης του Κουβέιτ στην Αθήνα Σαούντ Φαϊζάλ Σαούντ Αλ-Νταβεές, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ, ως εκπρόσωπος του Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, ο Ακόλουθος Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Αντισμήναρχος Ρασίντ Αλαμπουντί και ο Αεροπορικός Ακόλουθος Αμύνης των ΗΠΑ στην Αθήνα Σμήναρχος Κρίστοφερ Μπάρμπερ.