Μετά από 115 ημέρες επέστρεψε, το απόγευμα του Σαββάτου, συγκινημένος στη Μονή Βατοπεδίου ο ηγούμενος Εφραίμ, έχοντας βγει νικητής από την πολύ δύσκολη μάχη που έδωσε με τον κοροναϊό. Ο ίδιος κάνει λόγο για θαύμα αφού οι γιατροί, όπως είπε, τον είχαν ξεγραμμένο, ενώ για θαύμα, το οποίο μάλιστα απέδωσε στη θαυματουργή Αγία Ζώνη, έκανε λόγο και ο αναπληρωτής του γέροντα π. Γερμανός. Η Αγία Ζώνη, που αποτελεί το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο της Παναγίας που έχει διασωθεί, λέγεται πως παρέδωσε η Θεοτόκος στον Απόστολο Θωμά αμέσως μετά την Κοίμησή της και στη συνέχεια την Ανάληψή της.

Η υποδοχή του γέροντα Εφραίμ στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου έγινε την Παρασκευή, παραμονή της εορτής της Αγίας Ζώνης (με το παλιό ημερολόγιο) μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και ανακούφισης, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ο 65χρονος ηγούμενος ξέσπασε σε λυγμούς. Το γέροντα υποδέχτηκαν με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες οι 120 μοναχοί της αδελφότητας, που τον περίμεναν στο προαύλιο.

«Κάποιοι μου έλεγαν να ετοιμάσουμε την κηδεία σας ακόμα και τη διάδοχη κατάστασή σας» του είπε συγκινημένος ο π. Γερμανός. «Έτσι αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την Αγία Ζώνη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και λίγο αργότερα αρχίσατε να επανέρχεστε...».

Σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr, o γέροντας Εφραίμ με δάκρυα στα μάτια άκουσε τα συγκλονιστικά αυτά λόγια λέγοντας ότι «ανθρωπίνως έτσι είναι αλλά η Χάρη του Θεού και της Θεοτόκου με ανέστησαν και σήμερα είμαι εδώ για την πανήγυρη της Αγίας Ζώνης με τον πρόεδρο του Κέντρου Αποκατάστασης Animus στη Λάρισα που με φιλοξένησε δωρεάν και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για αυτό. Όσα έζησα ήταν ένα θαύμα».

Ο ηγούμενος Εφραίμ δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του όταν προσκύνησε την Αγία Ζώνη στην Πύλη της Μονής σκύβοντας δακρυσμένος το κεφάλι του πάνω στο θεομητορικό κειμήλιο και ψελλίζοντας θερμές ευχαριστίες στην Παναγία που τον έφερε πίσω στο μοναστήρι του.

Μιλώντας σε κυπριακό κανάλι, έστειλε ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος πλέον είναι εμβολιασμένος, αφού έκανε το εμβόλιο τρεις μήνες μετά τη νόσησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγούμενος Εφραίμ διαγνώστηκε με κοροναϊό στις 21 Μαΐου. Μία εβδομάδα αργότερα εισήχθη στον «Ευαγγελισμό». Γρήγορα η κατάστασή του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα την Παρασκευή 4 Ιουνίου να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου διασωληνώθηκε και αργότερα του έγινε τραχειοστομία. Στη συνέχεια εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια και μία εβδομάδα αργότερα διαγνώστηκε με σηπτικό σοκ. Η κατάστασή του βελτιώθηκε στα τέλη Ιουνίου, ενώ εξιτήριο πήρε στις 17 Ιουλίου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time