Σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση από σήμερα αλλάζει ο μέγιστος αριθμός ατόμων εντός των εμπορικών καταστημάτων. Μέχρι τώρα ήταν κατά κανόνα 1 άτομο ανά 16 τ.μ., πλέον θα καθορίζεται 1 άτομο ανά 9 τ.μ.
Επίσης, στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε κάθε περίπτωση σε έναν (1) πελάτη ανά 5 τ.μ..

Το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κοροναϊό Covid-19, που θα ισχύουν από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
  • Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.
  • Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop), τηρουμένης της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 9 τ.μ.. Στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε κάθε περίπτωση σε έναν (1) πελάτη ανά 5 τ.μ..
  • Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως έξι (6) πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ..
  • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων που προβλέπουν ευρύτερο ωράριο λειτουργίας και εκδίδονται ή έχουν εκδοθεί ,δυνάμει της παρ.2του άρθρου 23 του ν. 2224/1994 (Α’ 112).
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της Χώρας.
  • Υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μεγίστου αριθμού εξυπηρετούμενων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.