Για σημαντική μείωση κρουσμάτων και θανάτων έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπενθυμίζοντας ωστόσο την ανάγκη εμβολιασμού.

«Η επιδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για δεύτερη συνεχομένη εβδομάδα», σημείωσε, μιλώντας κατά την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, αλλά τόνισε πως είναι δύσκολο να προβλέψουμε την εξέλιξη στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες.

Όπως εξήγησε, επιδείνωση παρατηρείται σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και γενικά βαλκανικές χώρες, ενώ με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 20% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αύξηση θανάτων 20-30% στο ίδιο διάστημα.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης πως αρχές Οκτωβρίου αναμένεται μια αύξηση μεταδοτικότητας «λόγω της αλλαγής του καιρού αλλά περιμένουμε ότι ο και ο εμβολιασμός που γίνεται τώρα θα αποδώσει, καθώς χρειάζεται 1-2 μήνες να χτιστεί ανοσία». «Θεωρώ ότι δεν θα ξεφύγει η επιδημία, είμαστε σε καλό επίπεδο ωστόσο δεν εφησυχαζόμαστε», πρόσθεσε.

Τέλος, σε ερώτηση για την μόλυνση εμβολιασμένων, απάντησε πως και εκείνοι μεταδίδουν τον ιό, αλλά δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων.

«Δεν είναι άσπρο -μαύρο η μετάδοση. Υπάρχουν ανεμβολίαστοι που δεν το μετέδωσαν το αντίστροφο. Η μετάδοση είναι μια κλίμακα από το άσπρο μέχρι το μαύρο. Αν οι ανεμβολίαστοι είναι στο μαύρο, οι εμβολιασμένοι είναι στο άσπρο, μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Γι' αυτό δεν βλέπουμε μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης μεταξύ εμβολιασμένων, όπως θα βλέπαμε ένα άτομο να μεταδώσει σε 100 άτομα. Αυτά δεν τα βλέπουμε μεταξύ εμβολιασμένων, οπότε περιορίζεται πιο αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.