Για τρία σενάρια απάτης που θα πρέπει να προσέχουν οι αρχές, από τα οποία το πρώτο είναι τα παράνομα πιστοποιητικά εμβολιασμού, έκανε λόγο μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Αναφορικά με το πως εντοπίζονται οι απάτες με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, ο κ. Μπίνης διευκρίνισε: «Δεν αναφερόμαστε να πάει κάποιος και να εκτυπώσει ένα πιστοποιητικό το οποίο φέρει τη μορφή του γνήσιου που εκτυπώνω από το gov.gr γιατί αυτό είναι πολύ εύκολα ανιχνεύσιμο. Με το που θα το βάλεις στην εφαρμογή gov που έχουν όλα τα όργανα ελέγχου θα φανεί ότι δεν είναι γνήσιο. Εδώ μιλάμε για άλλο σχήμα απάτης όπου εκμεταλλευόμενοι υπολειπόμενες δόσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν λόγω μη εμφάνισης ραντεβού, την ‘’κουμπώνεις’’ με ένα πλασματικό ραντεβού και πλέον το πρόσωπο αυτό φαίνεται σαν να έχει κάνει τον εμβολιασμό οπότε μπαίνει μέσα στο gov και πλέον το πιστοποιητικό που εκδίδεται είναι έγκυρο».

«Αυτή είναι η περίπτωση του Παλαμά. Εκεί πρέπει να έχει κάποιος πρόσβαση στους κωδικούς. Η δεύτερη περίπτωση είναι να έχουμε πλαστά αποτελέσματα rapid test και επιβεβαιωτικού PCR ή κατευθείαν PCR έτσι ώστε να εμφανιστεί ο υπόχρεος σε εμβολιασμό- φερόμενος ότι έχει νοσήσει και να το πάει πίσω έξι μήνες», υπογράμμισε ο κ. Μπίνης.

«Και η τρίτη περίπτωση είναι να υπάρχει πλαστό rapid έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει. Στην περίπτωση της Σαντορίνης. Πρέπει να κάνουμε ενδελεχή έλεγχο για την έκταση και το ποιοι ενεπλάκησαν σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Ήταν μόνο η διοικητική υπάλληλος, δεν ήταν νοσηλεύτρια. Ποιοι ήταν αυτοί οι 33 άνθρωποι που τα χρησιμοποίησαν. Είναι η περίπτωση που έχει ανακαλυφθεί στην Κοζάνη αλλά και στο Παπανικολάου, και το δεύτερο, να βρούμε που είναι η τρωτότητα του συστήματος έτσι ώστε να επέμβουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτό κάνουμε στο Ψηφιακής και στο Υγείας αυτές τις μέρες, και να βάλουμε είτε μια έξτρα ασφαλιστική δικλείδα είτε να αλλάξουμε διαδικασία. Εδώ όμως το πρόβλημα είναι σε αυτό που κάνουμε πολλές φορές λάθος και στον τόπο εργασίας μας όταν διαμοιραζόμαστε μια ηλεκτρονική συσκευή, ο καθένας πρέπει να μπαίνει με τους δικούς του κωδικούς και να μην τους δίνει για λόγους ευκολίας ή διαπροσωπικών σχέσεων σε άλλον. Αυτό ήταν το παράθυρο που βρήκε η συγκεκριμένη υπάλληλος. Αυτό το παράθυρο θα κλείσει με πολύ αυστηρή εγκύκλιο ότι δεν πρέπει να διαμοιραζόμαστε τους κωδικούς μας, και φυσικά με την εμπλοκή στην πειθαρχική έρευνα και του/της υπαλλήλου το ίχνος του οποίου/ας υπάρχει λόγω των κωδικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για το θέμα των κυρώσεων όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης τρία επίπεδα πολύ καθαρά και άμεσα υλοποιούμενα. Πρώτον αναστολή, δεύτερον εντός 30 ημερών θέση σε αργία. Αυτά προβλέπονται ήδη από το νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων. Τρίτον εκκινούν οι διαδικασίες, και εκεί βοηθάμε και εμείς με τη συγκέντρωση του υλικού τεκμηρίωσης, για την οριστική παύση λόγω παράβασης καθήκοντος», επισήμανε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

«Δεύτερο επίπεδο ευθυνών ο φάκελος δομημένος, τεκμηριωμένος πάει στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και τρίτον αυτό που πέρασε ο κ. Πλεύρης εχθές το νόμο περί lobbying, διοικητική οικονομική κύρωση 5.000€ για κάθε πλαστό πιστοποιητικό. Δηλαδή στη συγκεκριμενη περίπτωση θα είχαμε 33 επί 5 επιπλέον των πειθαρχικών και ποινικών. Και φυσικά αντίστοιχες ευθύνες πειθαρχικές φέρουν όσοι έκαναν χρήση αυτού του πιστοποιητικού», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα από αυτό που έχει ήδη εμφανιστεί, ο κ. Μπίνης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως ειναι αυτή του Παλαμά. Η Κοζάνη και το Παπανικολάου σχετίζονται άμεσα, δεν έχουμε παραγωγή νέων πιστοποιητικών εκεί παράνομων απλά εμφανίζονται τα 33 άτομα σιγά -σιγά. Το rapid στη Σαντορίνη θεωρούμε ότι ήταν ένα φαινόμενο που είχε μια εποχικότητα. Ήταν ουσιαστικά διευκόλυνση σε αλλοδαπούς τουρίστες από τους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών που ήθελαν να πουν ‘’μην πάτε στο νοσοκομείο’’ και διευκόλυναν».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εμπλοκή των φορέων, ιδιωτικών κυρίως, στα πιστοποιητικά νόσησης. Επομένως εμείς δεν περιμένουμε την καταγγελία αλλά προληπτικά τρέχουμε διασταυρώσεις στις βάσεις που έχουμε, στο μητρώο εμβολιασμένων, σε όσους έχουνε κλείσει ραντεβού και τρέχουμε σενάρια απάτης. Πχ σε ποιο εμβολιαστικό κέντρο παρατηρείται μεγάλη αυξομείωση των εμβολιασθέντων μπορεί να έχει εξήγηση μπορεί και όχι. Που υπάρχει καπνός!», τόνισε ο ίδιος.

«Ψυχραιμία. Επιβολή κυρώσεων και άμεσος έλεγχος σε όποια περίπτωση βγει στο φώς και συνεχείς διασταυρώσεις και προληπτικοί έλεγχοι. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για να μην εκκολαφτούν νέα τέτοια φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Μπίνης.