Πανελλαδικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με τους εικονικούς εμβολιασμούς, μετά τη σωρεία καταγγελιών σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας αμφιβολίες για την εμβολιαστική εκστρατεία.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με την υπόθεση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ οι έρευνες φαίνεται να στρέφονται ακόμη και εκτός συνόρων. Ειδικότερα, υπό εξέταση φαίνεται ότι βρίσκονται καταγγελίες στη Βόρεια Ελλάδα για το ενδεχόμενο πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού εισαγόμενων από τη Βουλγαρία.

Η διοικητική υπάλληλος που βρίσκεται πίσω από την υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Καρδίτσα παραδέχθηκε την εμπλοκή της, τονίζοντας πάντως ότι δεν είχε συνεργό. Η ίδια έχει ήδη τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής πως η ολοκλήρωση της ΕΔΕ για το κέντρο Υγείας Παλαμά εντόπισε ότι υπάρχουν και υγειονομικοί άλλων περιφερειών με πλαστά πιστοποιητικά.

Πού πραγματοποιούνται έρευνες

Υπό διερεύνηση φαίνεται πως βρίσκονται περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν τέσσερις υγειονομικοί που εργάζονται στο νοσοκομείο «Γεννηματά» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τρεις υγειονομικοί από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ για τους υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη που φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά πιστοποιητικά.

Όσον αφορά στην Κοζάνη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα αφορά μια νοσηλεύτρια, της οποίας το πιστοποιητικό έχει εκδοθεί από τον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ τα άλλα δύο, ενός γιατρού και μιας νοσηλεύτριας, που δόθηκαν από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Το ενδεχόμενο εμπλοκής και νοσηλεύτριας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης στα άτομα που φέρονται να έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το «κύκλωμα» που δρούσε στον Παλαμά Καρδίτσας εξετάζει, πλέον, σοβαρά η διοίκηση του ιδρύματος, σε στενή συνεργασία με την 3η ΥΠΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia.gr πρόκειται για νοσηλεύτρια από την Κοζάνη, ηλικίας 45-50 ετών, η οποία αρχικά δεν επιθυμούσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορoναϊού και στη συνέχεια προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι μετέβη εκεί επειδή είχε αρκετούς γνωστούς.

Ο διοικητής του Μαμάτσειου, Στέργιος Γκανάτσιος, ανέφερε πως «ούτως ή άλλως όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των εργαζόμενων υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο», ενώ ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντέντης ανέφερε πως υπάρχει θέμα προς έρευνα και μόνο.

Έρευνα πραγματοποιείται και στη Σαντορίνη σχετικά με πιθανή απάτη στο νοσοκομείο, το οποίο φαίνεται πως εξέδιδε ψευδή rapid test σε άτομα που δεν υπήρχαν. H απάτη αποκαλύφθηκε όταν η μία από τις τουρίστριες που έλαβαν τη βεβαίωση αρνητικού τεστ, ζήτησε, με επιστολή, διόρθωση του εντύπου που της απεστάλη, καθώς είχε γραφτεί λάθος το όνομά της.

Τα αποτελέσματα ήταν πάντως αληθοφανή, αφού είχαν και σφραγίδα και λογότυπο νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο αυτά να είναι γνήσια και να αντιστοιχούν στο νοσοκομείο Θήρας. Όπως μετέδωσε το MEGA, γιατρός του νοσοκομείου κατήγγειλε ότι έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις αρνητικών τεστ σε ανθρώπους που όχι μόνο δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου, αλλά τα δείγματά τους δεν έχουν καν επεξεργαστεί στο μικροβιολογικό τμήμα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου, επιβεβαίωσε ότι «στη Σαντορίνη στο νοσοκομείο, έπεσε στην αντίληψή μας περιστατικό με δύο τουρίστριες που είχαν πάρει βεβαίωση αρνητικού rapid test που υποτίθεται ότι είχε φύγει από το νοσοκομείο. Είχε γίνει κάποιο λάθος στο όνομα στη βεβαίωση, και επικοινώνησαν με τη γραμματεία των επειγόντων, και από εκεί ξεκίνησε το όλο θέμα. Το θέμα είναι ποιος έχει κάνει το τεστ, και από πού έχει χορηγηθεί η βεβαίωση». «Έγινε ΕΔΕ και αναμένουμε το πόρισμα. Είχε τη σφραγίδα του νοσοκομείου η βεβαίωση. Οι βεβαιώσεις στάλθηκαν από ένα mail με το όνομα του νοσοκομείου μπροστά» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, καταγγελίες για εικονικούς εμβολιασμούς με πλαστά πιστοποιητικά, υπάρχουν για Καβάλα, Πάτρα, Χαλκίδα και Δράμα.