Λίγες ώρες πριν τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, ο γιος του Γιώργος, με μια οργισμένη ανάρτησή του στο Facebook, έριξε νέα «βόμβα» στο ήδη επεισοδιακό και βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά το θάνατο του πατέρα του. Κι αυτό γιατί ένα νέο σοβαρό ζήτημα φαίνεται πως απασχολεί τα τελευταία 24ωρα τα παιδιά του Έλληνα δημιουργού: η εμφάνιση του άγνωστου γιου του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αποφάσισε να «σπάσει» για πρώτη φορά τη σιωπή του.

Ο Νίκος Θεοδωράκης με μια λακωνική δημοσίευσή του στο Facebook, στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα θανάτου του αείμνηστου καλλιτέχνη, θέλησε να αποχαιρετήσει τον παγκόσμιο Έλληνα, γράφοντας: «Αντίο, πατέρα». Το βράδυ της Κυριακής παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Smart της Κέρκυρας όπου αποκάλυψε ότι συνάντησε για πρώτη φορά τον πατέρα του όταν ήταν 35 ετών. Οργισμένος ο Γιώργος Θεοδωράκης, χθες το πρωί, έκανε λόγο για «την απάτη του αιώνα».

Τι έγραψε ο γιος του Μίκη

Συγκεκριμένα, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη έγραψε:

«Αγαπητοί φίλοι, εδώ έχουμε να κάνουμε για την απάτη του αιώνα. Ο Νίκος Θεοδωράκης δεν είναι γιος του Μίκη. Τον πατέρα του τον λένε Κουρή. Άρα τον λένε Νίκο Κουρή κι όχι Νίκο Θεοδωρακη. Και δεν έχει καμία σχέση με την οικογένειά μας και ολόκληρο το σόι μας. Θα παρακαλούσα πολύ να τον Αγνοήσετε και οι δημοσιογράφοι να μη του παίρνουν συνεντεύξεις. Εκτός κι αν θέλει να ξεφτιλίζεται μόνος του».

Λίγο αργότερα η ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη «κατέβηκε» από το Facebook. Ωστόσο, τα όσα είπε ο άγνωστος γιος του Μίκη έριξαν φως και στο παρελθόν του μεγάλου δημιουργού. Ο Νίκος Θεοδωράκης γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1967. Μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του, Αλεξάνδρα, η οποία ήταν αδελφή του αγιογράφου και μουσικοσυνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη, που έως τον Απρίλιο του 1967 μαθήτευσε δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική

Ο Νίκος Θεοδωράκης ή Κουρής από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική. Το 2017 δημιούργησε το διαδικτυακό ραδιόφωνο mikis radio, ενώ, σύμφωνα με το Smart της Κέρκυρας, ο Μίκης Θεοδωράκης του εμπιστεύτηκε 4.200 μουσικά κομμάτια. Χωρίς να μπει σε πολλές λεπτομέρειες, ο άγνωστος γιος του Μίκη δέχτηκε να αποκαλύψει μόνο μερικά από τα μυστικά του πατέρα του:

«Ζούσα ακόμα στην Κέρκυρα όταν συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον πατέρα μου. Του έστησα καραούλι στο Μέγαρο Μουσικής, στην πρεμιέρα της Λυσιστράτης, το 2001. Ήμουν 35 χρόνων».

Σε ερώτηση για το αν αισθάνθηκε την ανάγκη να τον ρωτήσει «γιατί πατέρα;» ο Νίκος Θεοδωράκης απάντησε: «Αποφάσισα ότι δεν θα είμαι ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά θα είμαι ο Νίκος Θεοδωράκης και γιος του Μίκη. Έτσι ήμουν κι έτσι θα συνεχίσω να είμαι. Έψαξα και διεκδίκησα την αλήθεια μου, μέσα από τα αφιερώματα που έκανα στον ίδιο και στο έργο του, γι’ αυτό και ο ίδιος μου είπε: “Εσύ το όνομα το κέρδισες με την αξία σου, με αυτά που έκανες και με αυτά που κάνεις, με το ήθος και την προσωπικότητά σου”. Ήταν πρόθυμος να μου εξηγήσει όλες μου τις απορίες, μου τα είπε όλα ο Μίκης, δεν λέγονται εδώ, αλλά σίγουρα μια τέτοια προσωπικότητα είχε τα δικά του τα μυστικά. Πιστεύω ότι αυτά που είπε σε μένα και κουβεντιάζαμε μαζί, με τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα δεν νομίζω να τα έχει πει» είπε ο 53χρονος μουσικός.

«Τελευταία φορά τον είδα πριν μπούμε στην καραντίνα. Μετά ήταν δύσκολο, φοβόμαστε για την υγεία του. Μας τα χάλασε ο κορωνοϊός, είχαμε πει να βρισκόμαστε μία φορά την εβδομάδα» πρόσθεσε.

Όπως είπε, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα «για να δώσω χρόνο, να κερδίσω αυτόν το χρόνο που είχα χάσει με τον Μίκη, και αυτό επεδίωξα. Προσπαθήσαμε με τον Μίκη να καλύψουμε αυτό το τεράστιο κενό και μέσω του mikis radio αποκτήσαμε πιο στενή επαφή. Με έναν τέτοιο άνθρωπο που ήταν εργασιομανής, όποια σχέση κι αν είχες, μόνο πάνω στο έργο του θα μπορούσες να τον πλησιάσεις και να σε πλησιάσει. Και ο Γιώργος και η Μαργαρίτα αυτή τη σχέση είχαν μαζί του». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα social media τόσο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη όσο και του Γιώργου Θεοδωράκη υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ανηρτημένες κοινές φωτογραφίες τους με τον Νίκο αλλά και τη σύντροφό του, Γωγώ Τσακογιάννη. Τα πάντα μένει πλέον να ξεκαθαριστούν μόλις ανοιχτεί η διαθήκη του μεγάλου Έλληνα μουσικού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time