Τρία στοιχεία, που δεν γράφονται στα επίσημα βιογραφικά, αλλά πάντα λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψη από τους επιλέγοντες, είναι αυτά που φαίνεται πως ήταν αποφασιστικής σημασίας για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να προχωρήσει στην επιλογή του πρώην Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτεράρχου (Ι) ε.α. Ευάγγελου Τουρνά στη θέση του νέου Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσεως και Πολιτικής Προστασίας.

Εξαιρετικά οργανωτικά και επιχειρησιακά προσόντα

Πρώτο, τα εξαιρετικά οργανωτικά και επιχειρησιακά προσόντα του Πτεράρχου Τουρνά, γνωστά κατά τη 39ετή υπηρεσία του στην Πολεμική Αεροπορία, από Ίκαρος μέχρι Αρχηγός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Σμήναρχος υπηρέτησε ως Διοικητής του φημισμένου Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα, του ελληνικού “Top Gun”, εκεί όπου όλοι οι Έλληνες ιπτάμενοι δοκιμάζουν τις νέες τακτικές που μετά εμφανίζουν (και κατατροπώνουν) τους Τούρκους στο Αιγαίο.

Έμπειρος αεροπόρος

Δεύτερο, δεδομένου του μείζονος εξοπλιστικού προγράμματος για την ανανέωση των πτητικών (και όχι μόνο) μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχει αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ και πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα, η παρουσία ενός έμπειρου αεροπόρου, ο οποίος γνωρίζει άριστα από αυτές τις διαδικασίες, καθώς εκτός από αρχηγός, ο Πτέραρχος Τουρνάς έχει υπηρετήσει και ως τμηματάρχης του ΓΕΑ/Δ2/2 (Εξοπλιστικά), αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στα υπέρ της επιλογής του.

Ηπιος και χαμηλών τόνων

Τρίτο, ο ήπιος και χαμηλών τόνων, αλλά απολύτως αποφασιστικός χαρακτήρας του, που έχει ως αποτέλεσμα το υπό τις διαταγές του προσωπικό να «πίνει νερό στο όνομά του», χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση μαζί τους, είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας στην επιλογή του, καθώς είναι ενωτικός, αποτελεσματικός και ΠΑΝΤΑ ηγείται δια του παραδείγματος!

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την αποστρατεία του ήταν πλήρως επιχειρησιακός σε μονοθέσιο Mirage 2000-5, το οποίο πολύ συχνά «καβάλαγε» με τον τότε υπασπιστή του και πετούσαν στο Αιγαίο σε ασκήσεις με τους άλλους πιλότους μας. Φυσικά και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, ο Αρχηγός – ο εκάστοτε Αρχηγός – της ΠΑ ποτέ ΔΕΝ βγαίνει στο Αιγαίο για αερομαχίες κλπ. Αυτά είναι δουλειά των πιλότων μας των πολεμικών Μοιρών. Όμως, οι τελευταίοι βλέποντας τον ίδιο τον Αρχηγό τους να πετά και να εκπαιδεύεται μαζί τους τότε λαμβάνουν το μήνυμα που πρέπει.

Ο υπογράφων, αμέσως μετά την επίσημη αναγγελία από την κυβέρνηση της επιλογής του, επικοινώνησε με τον νέο Υφυπουργό για να τον συγχαρεί για το νέο του – πολιτικό τη φορά αυτή – αξίωμα και αυτό που μπορεί να λεχθεί από μία ιδιωτική συνομιλία είναι πρώτον οι ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό για την τιμή της επιλογής και δεύτερον το δύσκολο της νέας του αποστολής που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη αλλά και την «πρόκληση» για να φέρει και αυτή την αποστολή σε πέρας.

Γνωστός «Μιραζάκιας»

Ο νέος Υφυπουργός είναι γνωστός «Μιραζάκιας» με περισσότερες από 4000 ώρες πτήσεως στο ενεργητικό του, και απόφοιτος της Τάξεως 1980 της Σχολής Ικάρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τάξη του (ΣΙ-1980) έχει προσφέρει στην ΠΑ, άλλον έναν Αρχηγό ΓΕΑ, τον Πτέραρχο (Ι) ε.α. Χρήστο Βαΐτση και 6 συμμαθητές τους, οι οποίοι έπεσαν υπέρ Πατρίδος κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους προς αυτήν! Επισημαίνεται επίσης ότι ο Πτέραρχος Τουρνάς ως Α/ΓΕΑ είχε επισκεφθεί επισήμως την Κωνσταντινούπολη. 

Ο Πτέραρχος Τουρνάς επελέγη ως Αρχηγός ΓΕΑ το 2013 μετά από σχετική πρόταση του τότε Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου και αποστρατεύθηκε το 2015, επί υπουργίας του τότε ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου.

Τέλος, αλλά όχι έσχατο, και πάντως απολύτως επιβεβαιωτικό του χαρακτήρος του πρώην Αρχηγού ΓΕΑ και νυν Υφυπουργού είναι πως είναι ένας εξαιρετικός ζωγράφος, ο οποίος ασχολείται με τον καμβά τις ελεύθερες ώρες του, που τώρα μάλλον θα ελαχιστοποιηθούν αναγκαστικώς!