Με την κάμψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα να είναι ορατή ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγηση και της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει τις 14 Σεπτέμβρη, ενώ από τις 13 Σεπτέμβρη θα λάβουν μήνυμα υπενθύμισης στο κινητό της. 

Στις 14 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού για την τρίτη δόση 

Αναφερόμενη  στην χορήγηση της τρίτης δόσης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι ο στόχος της χορήγησης τρίτης δόσης είναι για άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό, και έτσι ενέχει τη θέση της συμπληρωματική δόσης. Ο δεύτερος στόχος είναι για να ενισχυθεί το επίπεδο των αντισωμάτων σε περιπτώσεις που αυτά έχουν μειωθεί.

Η Εθνική Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της τρίτης δόσης για τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι μεταμοσχευμένοι, οι νεφροπαθείς, οι νοσούντες με καρκίνο, οι πάσχοντες με χρόνια νοσήματα, κ.α. Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει τις 14 Σεπτέμβρη, ενώ από τις 13 Σεπτέμβρη θα λάβουν μήνυμα υπενθύμισης στο κινητό της.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που διαμένουν σε δομές φροντίδας αλλά και όσων είναι άνω 60 ετών.

Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών δεν γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια του πρώτου διαστήματος που υπήρχε έλλειψη εμβολίου, και τα χρονικό διάστημα ανάμεσα στις κατηγορίες πολιτών που εμβολιάζονται θα είναι πιο σύντομο από ότι στην αρχή


Έκκληση για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στον λόγο για να εμβολιαστούν τα παιδιά, που όπως είπε είναι η δική τους προστασία σωματική και ψυχολογική, η θωράκιση των σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Όπως δήλωσε, οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλάσιαστηκαν στο διάστημα Μαρτίου 2020 - Αυγούστου 2021 λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.

Παράλληλα, σημαντική είναι η θωράκιση των παιδιών για την επιστροφή τους στα σχολεία αλλά και στις λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες.  Εξάλλου, ο εμβολιασμός μειώνει τη διασπορά του ιού αλλά και την πιθανότητα να εμφανιστούν άλλες μεταλλάξεις.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας έχει δημοσιεύσει απαντήσεις σε συχνούς προβληματισμούς γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών. Καθοριστικό ρόλο για τον εμβολιασμό των ανηλίκων έχουν οι γονείς, οι οικογενειακοί γιατροί αλλά και οι ίδιοι οι έφηβοι, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Κανονικά ο εμβολιασμός των εγκύων

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου πρέπει να γίνεται κανονικά ο εμβολιασμούς των εγκύων, όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες (μελέτη CDC στις 11/09). Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, καθ' όλη τη διάρκεια της της κύησης ο εμβολιασμός δεν έχει κανέναν κίνδυνο και πρέπει να γίνεται.