Προβληματισμό προκαλούν οι συγκεντρώσεις αρνητών - ανεμβολίαστων που έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, η συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τον Λευκό Πύργο, αναμένεται να έχει συμμετοχή άνω των 20.000 ατόμων.

Συνολικά έξι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Για την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, έχουν εξαγγελθεί δύο συγκεντρώσεις, η μία των νοσοκομειακών στην Αρχαία Αγορά και μία ακόμη οπαδών του ΠΑΟΚ στην Καμάρα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα κατά του κοροναϊού, βάσει των οποίων δεν επιτρέπεται μεγάλος αριθμός φιλάθλων στο γήπεδο.

Για την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, έχουν ανακοινωθεί οι συγκεντρώσεις των αρνητών-αντιεμβολιαστών στον Λευκό Πύργο με την συμμετοχή πολλών πολιτιστικών συλλόγων, του ΠΑΜΕ στην Πλατεία ΧΑΝΘ, της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, εργατικών συνδικάτων και συλλογικοτήτων όπως και αντιεξουσιαστικών κινήσεων.

Ποιος ο σχεδιασμός της αστυνομίας

Οι επικεφαλής αξιωματικοί των μέτρων ασφάλειας κάνουν λόγο για περίπου 5.500 αστυνομικούς.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα τριπλό «παραλληλόγραμμο» ασφαλείας γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Το πρώτο παραλληλόγραμμο κοντά στο Βελλίδειο θα αποτελείται από φραγμούς με αστυνομικές κλούβες και Αίαντες, οχήματα ρίψης νερού. Τα άλλα δύο παραλληλόγραμμα ασφαλείας θα αποτελούνται από στατικές δυνάμεις και περιπολίες από ομάδες ΟΠΚΕ, Άμεση Δράση, ΔΙ.ΑΣ και ΔΡΑΣΗ, σε κεντρικούς οδικούς άξονες γύρω από το συνεδριακό κέντρο.

Την ίδια ώρα ελικόπτερα, drones και «παρατηρητές» αστυνομικοί σε ταράτσες κτιρίων θα δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου να κινούνται οι επίγειες αστυνομικές δυνάμεις.

Στο «μικροσκόπιο» και το διαδίκτυο

Στο «μικροσκόπιο» της αστυνομικής έρευνας θα μπει και το διαδίκτυο και τα δεκάδες καλέσματα συγκεντρώσεων κυρίως από διαφορετικές ομάδας αρνητών-αντιεμβολιαστών.

Η ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Κρατική Ασφάλεια ενισχύουν το πληροφοριακό δίκτυο προκειμένου να προβαίνουν σε προληπτικές έρευνες και προσαγωγές υπόπτων.

Από την ερχόμενη Πέμπτη, αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα προβαίνουν σε αυτοψίες-αποστειρώσεις σημείων διέλευσης επισήμων και χώρους ομιλιών, ενώ θα υπάρχουν σταδιακές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων σε επίμαχα σημεία γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Υπάλληλοι του Δήμου θα απομακρύνουν κάδους απορριμμάτων και υλικά οικοδομών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πολεμοφόδια» επιθέσεων εναντίων των αστυνομικών δυνάμεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και σκυλιά ανίχνευσης εκρηκτικών θα περιπολούν και θα ελέγχουν ύποπτα σημεία και οχήματα, ενώ σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθεί το ΑΠΘ και καταλήψεις κτιρίων στην Θεσσαλονίκη.

Θεοδωρικάκος: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα

Ερωτηθείς για το «τεστ» ασφάλειας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Δοκιμαζόμαστε κάθε μέρα γιατί αυτή η θέση είναι 24ώρου απασχολήσεως και 24ώρου επαγρύπνησης.

Εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η Ελληνική Αστυνομία έχει πάρει όλα τα μέτρα, έχουμε ήδη κάνει σύσκεψη με τον εξαίρετο Υφυπουργό κύριο Λευτέρη Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τους αξιωματικούς που θα φέρουν εις πέρας αυτό το έργο».