Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα με τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του μουσικοσυνθέτη, επικαλούμενος την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος για τον τόπο της ταφής του. 

Ακόμη μια εξέλιξη σχετικά με την κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη είναι ότι μία ημέρα νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα. Συγκεκριμένα η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το Κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις.

Ο σπουδαίος συνθέτης όσο ήταν εν ζωή, είχε αναθέσει σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του όλα τα διαδικαστικά γύρω από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Παρά την επιδίωξη μέλους της οικογένειας να μην ακολουθήσει την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη αναθέτοντας την τελετή σε άλλο γραφείο και αναζητώντας άλλα κοιμητήρια, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προσωρινή διαταγή που, η οποία ισχύει και μέχρι την προσεχή Δευτέρα όταν και θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μετά από προσφυγών των "εκτελεστων" της τελευταίας του επιθυμίας.

Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό



Με παρέμβασή του ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, παίρνει θέση στην υπόθεση ταφής του.

Ειδικότερα, στη δημοσίευσή του ο Γιώργος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος -προφανώς- στην αδελφή του Μαργαρίτα, ζητά να σεβαστούν την επιθυμία του Μίκη «με σιωπή και σεβασμό».

«Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε» έγραψε χαρακτηριστικά.


Από το 2013 είχε ζητήσει να ταφεί στα Χανιά 

Σημειώνεται ότι τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, όπως έχει μεταβιβαστεί στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων. Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε την Παρασκευή η επιστολή που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης με την τελευταία του επιθυμία, να ταφεί στα Χανιά. Η επιστολή στάλθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 στον τότε δήμαρχο, Μανώλη Σκουλάκη.

«Σάς γράφω σήμερα για να απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει στην επιστολή του και ξεκαθαρίζει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου». Ο Μίκης Θεοδωράκης μάλιστα πρόσθετε: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία του αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».
theodorakis_2_2

Η προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών

Tο δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι.