Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει τα μέτρα.

Η αρχή έγινε με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, μέχρι να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση.

Τι θα ισχύει από 13 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- πλην εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές- θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Τα τεστ θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Το τεστ θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα.

Μόνο εμβολιασμένοι από φθινόπωρο σε κλειστούς χώρους

Από τον Σεπτέμβριο όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, απλώς παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κατεβάσουν το πιστοποιητικό στο κινητό τους εύκολα και σε λίγα λεπτά, μέσω του emvolio.gov.gr (https://eudcc.gov.gr/start/).

Θέατρα, μουσεία, σινεμά και αρχαιολογικοί χώροι

Εκτός από τους εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) δικαίωμα εισόδου έχουν και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσούντες.

Τι θα γίνει με τους αθλητικούς χώρους

Επισης από 13/9 δικαίωμα εισόδου σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), πάντα μετά από έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Είσοδος στα γυμναστήρια υπό προϋποθέσεις

Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν. Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους.

Δωρεάν τεστ μόνο για εμβολιασμένους

Τέλος από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές Υγείας δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιούνται μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες με σχετική συμπτωματολογία για τη λοίμωξη COVID-19.