Αυξάνεται η ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη Mu του κοροναϊού με τους ειδικούς να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Στη χώρα μας, όπως ανακοινώθηκε έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα, ωστόσο μέχρι σήμερα κυρίαρχη παραμένει η μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο M, ή B.1.621, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης του διεθνούς οργανισμού για την πανδημία, η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της νόσου Covid- 19, όπως συνέβη με τη μετάλλαξη «Βήτα», ωστόσο, τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες.

Μέχρι τώρα, υπήρξαν τέσσερις μεταλλάξεις του κορoναϊού που προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: η μετάλλαξη «Άλφα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας και εμφανίστηκε σε 193 χώρες, η μετάλλαξη «Βήτα» που έχει καταγραφεί συνολικά σε 141 χώρες , η μετάλλαξη «Γάμμα» σε 91 χώρες και η μετάλλαξη «Δέλτα» σε 170 χώρες.

Εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα

Τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Mu του κορονοϊού έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα εντοπίστηκαν ως εξής:

Ένα στην Αττική,

Δύο στην Αργολίδα,

Ένα στην Άρτα και

Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Παγώνη: Δεν ξέρουμε αν πιάνει 100% το εμβόλιο στη μετάλλαξη Mu

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, η κ. Παγώνη ανέφερε πως «η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη», τονίζοντας πως ακόμα δεν την ξέρουμε.

«Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ό,τι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη η εμφάνιση του νέου στέλεχους ήταν κάτι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί και δυστυχώς επιβεβαιώνονται. «Θα συμβούν κι άλλα», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.