Κοντά στις 6.000 ανέρχονται οι αναστολές εργασίας στους υγειονομικούς, καθώς χθες εξέπνευσε η διορία που είχε δώσει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους προκειμένου να λάβουν έστω τη μία δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι χθες αργά το απόγευμα, είχαν εκδοθεί και επιδοθεί ή ήταν σε διαδικασία επίδοσης 5.895 πράξεις αναστολής σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μόνο στα νοσοκομεία.

Ακόμη 1.500 πράξεις αναστολής, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούσαν για να επιδοθούν σε υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σπεύδουν να εμβολιαστούν

Υγειονομικοί έσπευδαν ακόμη και χθες να εμβολιαστούν για να γλιτώσουν την αναστολή εργασίας, βλέποντας πως δεν αναμένεται να δοθεί παράταση.

Ωστόσο, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τα κενά που δημιουργούνται στα νοσοκομεία, ειδικά στην επαρχία.

Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου, σε σύνολο 3.200 εργαζομένων, περίπου 300 δεν έκαναν το εμβόλιο. Στα νοσοκομεία της Πάτρας εκτιμάται πως δεν έχουν εμβολιαστεί περί τους 500 υγειονομικούς, ενώ στην Κρήτη άλλοι τόσοι.

Ποιο το σχέδιο ανάγκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει να προχωρά τη διαδικασία μετακινήσεων προσωπικού, ώστε να μην δημιουργηθούν κενά στις κρίσιμες κλινικές του παθολογικού, ειδικά στο πνευμονολογικό τμήμα και εντατικής θεραπείας, καθώς και του χειρουργικού τομέα.

Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα loipoepikouriko.moh.gov.gr για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στις 15.00 μ.μ. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα.

Στόχος δεν είναι μόνο να μην υπάρξει πίεση στα νοσοκομεία από τις εισαγωγές λόγω Covid, αλλά να λειτουργούν κανονικά όλες οι δομές και για τους non Covid ασθενείς και τα χειρουργεία.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα νέα μέτρα.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας 10.00 - 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.