Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού τίθενται Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία και πλέον μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00 τίθενται σε ισχύ.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν τις Αρχές να λάβουν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον νέο χάρτη, πέντε περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα και η Ικαρία. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, σε μίνι lockdown βρίσκονται Μεσσηνία και Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, «πρωταθλητής» στον δείκτη θετικότητας είναι ο Δήμος Ικαρίας, με 6,90% και ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα της Ηλείας, με 6,51%. Στην τρίτη θέση έπεται η ενότητα Μεσσηνίας, με 4,80% και ακολουθούν η Αχαΐα με 3,57% και το Ηράκλειο με 2,72%, παρουσιάζοντας ωστόσο πτωτικές τάσεις.

Tα μέτρα που ισχύουν 

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00

Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
Παράλληλα αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες και οι θρησκευτικές τελετές, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.