Ο φόβος και ο τρόμος των λουομένων έχουν γίνει έχουν γίνει οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα - Καρέτα στο Λιμάνι της Χερσονήσου στην Κρήτη. Γιατί μπορεί τα συμπαθή αυτά ερπετά να θεωρούνται άκακα και να αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, ωστόσο δεν παύει να είναι άγρια ζώα και να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αλληλεπίδραση μαζί τους. Για μια γυναίκα μάλιστα στην Κρήτη, η βουτιά στη θάλασσα στο Λιμάνι της Χερσονήσου, μπροστά από το σπίτι της, θα της μείνει αξέχαστη.

Κι αυτό γιατί, ενώ κολυμπούσε αμέριμνη, ένιωσε έναν οξύ πόνο στο πόδι, συνειδητοποιώντας πως την είχε δαγκώσει μια θαλάσσια χελώνα. «Αν δεν σου συμβεί, δεν το σπουδαιολογείς. Οπότε μία από τις επόμενες μέρες, όταν κολυμπούσα με το γιο μου, δέχτηκα αυτό το πολύ ισχυρό δάγκωμα, ήταν πολύ οξύς ο πόνος, το παιδί το χτύπησε μόνο στα πόδια, δεν το δάγκωσε», εξήγησε η Αναστασία Μαρκομιχελάκη.

Βγήκαν έξω τρέχοντας

Στη συνέχεια βγήκαν έξω τρέχοντας και, αφού απευθύνθηκαν στη γιατρό της περιοχής, μία τουρίστρια βγήκε φωνάζοντας από τη θάλασσα καθώς είχε έρθει επίσης αντιμέτωπη με την επιθετική Καρέτα - Καρέτα. «Άφησε αιμάτωμα, οίδημα. Αυτό που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αντιτετανικός ορός αμέσως και αντιβίωση. Δεν την είχα δει, κολυμπούσα και μιλούσα με το παιδί, κοιτάζαμε ο ένας τον άλλον δηλαδή, δεν κοιτάζαμε τον βυθό», πρόσθεσε η 55χρονη.

Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις από τις θαλάσσιες χελώνες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους, αλλά και στους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι προειδοποιούν τους λουόμενους να μην πετούν φαγητό στη θάλασσα. «Συνήθως αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν όταν τοπικές επιχειρήσεις ή ψαράδες απορρίπτουν τρόφιμα ή ξεψειρίζουν τα δίχτυα τους ή θέλουν εσκεμμένα να ταΐσουν τις χελώνες, προκειμένου να τις προσεγγίσουν στην περιοχή και να τις βλέπει ο κόσμος», τονίζει, από την πλευρά της, η Λυδία Κουτρουδίτσου, υπεύθυνη του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Όσο για το πώς πρέπει κάποιος να αντιδράσει αν βρεθεί αντιμέτωπος με ένα άγριο ζώο, συμβουλεύει: «Σίγουρα να μην προσπαθήσει να την ακουμπήσει και να μην προσπαθήσει να την πλησιάσει, γιατί το ζώο μπορεί να νιώσει ότι απειλείται. Μπορεί να την θαυμάσει από απόσταση και σιγά σιγά να απομακρυνθεί».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time