Ξεκινά από σήμερα η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για τους επαγγελματίες υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 15.000 υγειονομικοί -σε σύνολο περίπου 115.000- δεν θα βρίσκονται από σήμερα στις θέσεις εργασίας τους.

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων καταγράφεται στο γενικό νοσοκομείο Χαλκιδικής, όπου εκτιμάται πως τελικά δεν εμβολιάστηκαν περίπου 220 από τους συνολικά 500 υγειονομικούς.

Στην Πάτρα, στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, θα βγουν σε αναστολή περίπου 250 από τους 1.300 υγειονομικούς. Πολλοί περισσότεροι είναι στο πανεπιστημιακό γενικό δημόσιο νοσοκομείο στο Ρίο.

Στη Θεσσαλονίκη, από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ βγαίνουν σε αναστολή περίπου 250 υγειονομικοί.

Στη Λέσβο, δεν κατέθεσαν πιστοποιητικό εμβολιασμού περίπου 35 υγειονομικοί, κυρίως νοσηλευτές, σε σύνολο 770 ατόμων.

Στο Αττικόν, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπολογίζονται σε 180.

Χαμηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό

Σημειώνεται πως τα ποσοστά των γιατρών που προχώρησαν τελικά σε εμβολιασμό είναι υψηλά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες εκτιμώνται κοντά στο 93% στο δημόσιο τομέα. Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό (περίπου στο 82%), όπως και στο διοικητικό προσωπικό.

Όπως έχουν διευκρινίσει κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όσοι από τους ανεμβολίαστους αποφασίσουν να εμβολιαστούν αργότερα, δεν είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουν αυτομάτως και στις θέσεις τους.

Το μήνυμα του νέου υπουργού

Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών έστειλε, εξάλλου, ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη χθεσινή τελετή παράδοσης- παραλαβής:

«Και ένα μήνυμα που θέλω να πω ως εναρκτήριο μήνυμα υπουργού Υγείας είναι ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε. Και ο εμβολιασμός είναι και για τον εαυτό μας και για την κοινωνία. Και δεν υπάρχει τιμωρητική αντιμετώπιση όποιων δεν εμβολιάζονται.

Αλλά όπως κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής έχει το δικαίωμα να μην εμβολιαστεί έτσι και ένας ασθενής ογκολογικός έχει δικαίωμα να έχει και να τον κουράρει γιατρός που έχει εμβολιαστεί.

Θέλουμε να πειστεί όλο το προσωπικό να εμβολιαστεί πρώτα από όλα για τη δική του την υγεία γιατί βρίσκεται στη μάχη αλλά και για τη δημόσια Υγεία».