Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο, Τηλέμαχο Σαντοριναίο.

Αναφορικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων νοσοκομειακών γιατρών η κ. Παγώνη επεσήμανε πως «Το 94,75% των νοσοκομειακών γιατρών είναι εμβολιασμένοι που σημαίνει ότι για το υπόλοιπο ποσοστό γίνεται μια προσπάθεια να πειστούν και να εμβολιαστούν, γιατί είναι αναγκαίοι στη δουλειά τους, στους ασθενείς τους και γενικά στο νοσοκομείο τους. Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι θα προσπαθήσουμε να τους μεταπείσουμε έστω και την τελευταία μέρα και να προχωρήσουμε σε αυτό που λέμε καθολικότητα του εμβολιασμού και για τη δική τους ασφάλεια και για την ασφάλεια των ασθενών που έρχονται σε επαφή και οπωσδήποτε για το περιβάλλον τους και τις οικογένειές τους».

Εν συνεχεία, η κ.Παγώνη εξήγησε πως «Δεν είναι αρνητές οι συνάδελφοι. Επειδή έχουμε μιλήσει με αρκετούς από αυτούς, φοβούνται και απαντούν ότι «εγώ αν πάρω πλήρη μέτρα, όπως παίρνω, δεν θα κολλήσω». Η απάντησή η δική μας είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μετάλλαξη Δέλτα πολύ μεταδοτική. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Βλέπουμε τι γίνεται με τα παιδιά μας και τη μετάλλαξη, γι’ αυτό θέλουμε και προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι λόγω της επιθετικότητας αυτής της μετάλλαξης που μπορεί αργότερα να έρθει και άλλη μετάλλαξη που μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο επιθετική, πρέπει να εμβολιαστούν».

Επί προσθέτως, η κ.Παγώνη ανέφερε πως «Εμείς πιστεύουμε στην καθολικότητα του εμβολιασμού και γι’ αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο και την επιτροπή εμβολιασμών να μας πουν επειδή είμαστε οι πρώτοι που εμβολιαστήκαμε πότε θα κάνουμε την επόμενη δόση, τη συμπληρωματική. Προσπαθούμε να γίνει σήμερα τελευταία μέρα μια μεγαλύτερη καμπάνια να πεισθούν και οι τελευταίοι και να κλείσουμε το θέμα των υγειονομικών. Γιατί αυτό που μας απασχολεί τώρα δεν είναι οι υγειονομικοί, είναι οι ομάδες που ακόμα δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν και να φτάσουν τα ποσοστά και το τείχος της ανοσίας το 80% και πάνω. Είναι οι 50-60 ετών και οι νέοι οι οποίοι πρέπει να το τρέξουμε και να εμβολιαστούν για να φτιάξουμε το τείχος της ανοσίας».

Ερωτηθείσα αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση, η κ.Παγώνη απάντησε πως «Φυσικά θα χρειαστεί. Τώρα ξεκινάμε με τους υψηλού κινδύνου. Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί Ιανουάριο-Φεβρουάριο είναι το θέμα πότε θα κάνουν».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η ίδια υποστήριξε ότι «Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από εδώ και πέρα γιατί ανοίγουν τα σχολεία, πρέπει να εμβολιαστούν οι μαθητές και οι καθηγητές για να είναι ασφαλείς και να μην έχουμε κρούσματα και πρέπει όλοι να προσέξουμε από εδώ και πέρα τι πρέπει να κάνουμε. Πάνε πακέτο ο εμβολιασμός – μάσκα – αποστάσεις για τη Δέλτα».

Επίσης, τόνισε πως «Πίεση στα νοσοκομεία, εάν δεν έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα φυσικά, θα έχουμε. Ήδη έχει αρχίσει και υπάρχει και καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει. Δεν θέλουμε να περάσουμε την περσινή χρονιά με τίποτα και δεν μπορούμε να πιεστούμε άλλο στα νοσοκομεία οι υγειονομικοί. Δεν μπορούμε.

Τέλος, αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κ.Παγώνη κατέστησε σαφές πως «Είναι πολύ επιθετική και ανεξέλεγκτη. Η επιστροφή των αδειούχων, το ξεκίνημα των σχολείων, ο Σεπτέμβρης είναι δύσκολος μήνας, έχει μεγάλη κινητικότητα. Θα φανούν πολλά πράγματα στο τέλος του Σεπτέμβρη. Θα φανεί αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και τι πρέπει να κάνουμε. 80+ είναι η ζώνη ασφαλείας. Μην σκεφτόμαστε για lockdown και τέτοια πράγματα πια δεν το συζητάμε, μέτρα ίσως πιο αυστηρά τοπικά μπορεί να γίνουν όμως πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Η Δέλτα δεν ελέγχεται, είναι απρόβλεπτη».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη