Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά κρούουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας για αύξηση των νοσηλειών και υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, «όσο τα κρούσματα αυξάνονται, θα βλέπουμε να αυξάνονται και οι απλές νοσηλείες παιδιών και σε ΜΕΘ και απεύχομαι να δούμε και θανάτους σε παιδιά».

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο κ. Νταλούκας ανέφερε πως «οι γονείς που τηλεφωνούν χρειάζονται τη διαβεβαίωση από τους παιδιάτρους στους οποίους και εμπιστεύονται τα παιδιά τους, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Οι αντιεμβολιαστές έχουν πάρει την απόφασή τους, δεν μπαίνουν στην διαδικασία να το συζητήσουν».

Πάνω από 10 εκατ. παιδιά εμβολιασμένα στις ΗΠΑ

Στην Αμερική έχουν εμβολιαστεί πάνω από 10 εκατ. παιδιά και σε πάρα πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 12-15 ετών.

«Έχουμε πλέον δεδομένα και μελέτες, δεν νοείται γιατρός να μην γνωρίζει τα αποτελέσματα αυτά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα εμβόλια αυτά είναι αποτελεσματικά στα παιδιά, ίσως περισσότερο από ό,τι στους ενήλικες, έχουν πολύ καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι και ασφαλή.

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% ασφαλές

Ο κ. Νταλούκας ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% ασφαλές.

«Για να μην λένε κάποιοι ανόητοι ότι κρύβουμε την αλήθεια, κανείς δεν λέει ότι ένα εμβόλιο είναι 100% ασφαλές. Υπάρχουν αντιδράσεις, σε ποσοστό 99% είναι ήπιες. Οι περικαρδίτες και μυοκαρδίτιδες που έχουν παρουσιαστεί και χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι, εμφανίζονται σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό, στα αγόρια κυρίως κάτω των 18 ετών, οι οποίες, όμως είναι όσες είναι και στον γενικό πληθυσμό.

Είναι ιάσιμες, είναι αντιμετωπίσιμες και αρκεί μόνο να γνωρίζουν οι γονείς και να πουν στα παιδιά, ότι αν αισθανθούν κάποιο πόνο στο στήθος, κάποιο λαχάνιασμα, ταχυπαλμίες, μετά την 2η δόση κυρίως, μέσα στις πρώτες 8-10 μέρες, να  τους το πουν και να απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Υπάρχουν εμβόλια που κάνουμε στα παιδιά, που αν κανείς διαβάσει το φύλλο οδηγιών και δει τις παρενέργειες θα τρομάξει. Αν κανείς δεν κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, το πρόβλημα είναι 100πλάσιο», είπε.

Μακροπρόθεσμες οι παρενέργειες από τη νόσηση

Ο κ. Νταλούκας προειδοποιεί ακόμη για τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες που μπορεί να έχει η νόσηση με κοροναϊό.

«Αφήνω στην άκρη ότι δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν, επειδή είναι νεότεροι, όμως τα προβλήματα που αφήνουν στον οργανισμό, οι βλάβες των οργάνων που μπορεί να προκύψουν, η πιθανότητα για long covid στα μικρά παιδιά είναι 1 στα 50 και στις μεγαλύτερες ηλικίες φτάνουμε στα 2-3 παιδιά στα 50.

Που σημαίνει ότι για πολλούς μήνες ή και χρόνο ακόμα, θα παρουσιάζουν προβλήματα που δεν θέλει κανείς να δει στο παιδί του. Όπως η χρόνια κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, μυαλγίες, αρθραλγίες, προβλήματα με πυρετό και διάφορες βλάβες οργάνων που μπορεί να δημιουργηθούν», τόνισε.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα ο εμβολιασμός των παιδιών

Σε συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας με τον κ. Θεμιστοκλέους και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, όπως μετέφερε ο κ. Νταλούκας, ελήφθη η απόφαση ότι συστήνεται ανεπιφύλακτα ο εμβολιασμός των παιδιών, μαζί με πολλούς επίσημους φορείς.

«Προτείναμε λοιπόν να αναλάβουμε, όποιος θέλει, να κάνει το εμβόλιο στον παιδίατρό του, γιατί μπορεί να εξηγήσει στον γονιό με επιχειρήματα ότι το σωστότερο που έχει να κάνει για το παιδί του είναι να το εμβολιάσει και να το κάνει σε ένα περιβάλλον που εμπιστεύεται και να αισθάνεται και το παιδί πολύ καλύτερα. Επίσης, τον όγκο των τηλεφώνων που μπορεί να υπάρξουν για κάποιες αντιδράσεις, θα τον δεχτούν οι παιδίατροι. Επιπλέον έχουμε όλη την τεχνογνωσία γιατί η ειδικότητά μας είναι να κάνουμε εμβόλια. Είναι νομίζω κομβικό σημείο, αν θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά γρήγορα», είπε.

Κανείς γονιός δεν θέλει να δει το παιδί του σε ΜΕΘ

Τέλος, ο κ. Νταλούκας, ανέφερε, ότι υπάρχουν ελάχιστοι παιδίατροι που δεν έχουν εμβολιαστεί επικαλούμενοι ζητήματα δημοκρατίας. «Όμως όταν έχουμε πόλεμο και κάθε μέρα χάνονται 40 ζωές, είναι πολυτέλεια να συζητάμε τέτοια πράγματα. Μπορεί να κολλήσουμε εμείς και να μεταδώσουμε την νόσο σε μωρά που έρχονται στο ιατρείο μας και να κινδυνεύσει ένα μωρό παιδί.

Γιατί είναι σημαντικό και πρέπει να το ξέρει ο κόσμος, ότι το στέλεχος Δέλτα κατέβηκε στις ηλικίες, είναι πολύ ευκολότερο να μεταδοθεί, κυρίως στα παιδιά. Και τα παιδιά νοσούν. Και εμφανίζουν ακόμα και τα ασυμπτωματικά, μετά από έναν μήνα αυτά τα προβλήματα, του long covid και του πολυοργανικού συνδρόμου που είναι πολύ σοβαρά και τα δύο.

Παρακαλώ τους γονείς να το σκεφτούν 2 και 3 φορές. Κανείς γονιός δεν θέλει να δει το παιδί του σε ΜΕΘ», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Νταλούκας.