Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, κος Στέλιος Λουκίδης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

Ο κ.Λουκίδης επεσήμανε πως «Φαίνεται ότι υπήρχε μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού μια διασπορά σε όλη την Ελλάδα των περιστατικών covid και είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή στα αστικά κέντρα αυτό θα αποτυπωθεί με έναν διαφορετικό τρόπο γιατί θυμάστε ότι τις τελευταίες 15-20 μέρες η Αθήνα είχε το 20 με 25% των συνολικών περιστατικών ενώ πάντα είχε πάνω από το 50%. Σιγά σιγά θα αλλάξει αυτό το δεδομένο με την επιστροφή στα αστικά κέντρα οπότε ίσως δούμε και λίγο διαφορετικά την αποτύπωση αυτή στην καθημερινότητα μέσω του συστήματος υγείας.

Εν συνεχεία, ο κ.Λουκίδης εξήγησε πως «Δύο πράγματα πρέπει να συζητήσουμε τον Σεπτέμβριο, το ένα που μας ανησυχεί είναι ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο που είχε θέσει εξ αρχής και το δεύτερο κομμάτι είναι πόσο θα αλλάξει τα δεδομένα της καταγραφής των περιστατικών η εκπαίδευση. Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή επιδημιολογική παρατήρηση σε ειδικές ομάδες πληθυσμού και μια από αυτές είναι η ομάδα της εκπαίδευσης, είτε αφορά τους καθηγητές και τους δασκάλους είτε αφορά τους μαθητές. Η εκπαίδευση και οι ηλικιακές ομάδες αυτές έχουν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης οπότε πρέπει να είναι μια από τις ομάδες που πρέπει να υπάρχει ισχυρή επιδημιολογική παρατήρηση και πρέπει να υπάρχει επιδημιολογική παρατήρηση στην συγκεκριμένη ομάδα και στους εμβολιασμένους κατά την προσωπική μου γνώμη.

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς ο καθηγητής τόνισε πως «Δεν έχει κανέναν λόγο ένας υγειονομικός να ακούει τη λέξη «υποχρεούσαι» διότι ο υγειονομικός πρέπει να είναι αυτός που θα πάει πρώτος. Εμείς έχουμε έναν ειδικό σκοπό συνδιαλεγόμαστε καθημερινά με ασθενείς που πολλοί από αυτούς έχουν χρόνια νοσήματα και πρέπει να τους προστατεύουμε. Εμείς πρέπει να είμαστε πρώτοι που θα το κάνουμε άρα για το υγειονομικό κομμάτι νομίζω ότι η λέξη «υποχρεωτικότητα» μάλλον μας θίγει και πολύ λιγότερο μας υποχρεώνει να κάνουμε κάτι. Αν ο υγειονομικός δεν θέλει να εμβολιαστεί κατά τη γνώμη μου πρέπει να βγει εκτός από την εργασία την οποία κάνει. Δεν είμαι ο αρμόδιος να πω αν πρέπει να βγει χωρίς μισθό, σε αυτό ίσως να είμαι αντίθετος αλλά από την άλλη μεριά πρέπει και εμείς όλοι οι υγειονομικοί να καταλάβουμε ότι προστατεύουμε ανθρώπους.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη